niedziela, 15 lutego 2009

Sezamowe ciasteczka szczęścia

Te proste kruche, sezamowe ciasteczka, śmiało mogą konkurować z sezamkami.
Ktoś dorabiał ideologię do ich nazwy, ale dla mnie nie są niczym innym jak czynnikiem podnoszącym poziom hormonów szczęscia :D
Pyszne, bardzo słodkie, z kruchym wnętrzem w pysznej karmelowo- sezamowej skorupce.
Szczerze polecam miłośnikom sezamu. W tych ciasteczkach zastępuje on część mąki i dodatkowo masa obtoczona jest w uprażonych aromatycznych ziarnach ;-)

Przygotowanie nie sprawia trudności, ciasto wymaga jedynie schłodzenia w celu łatwiejszego formowania kulek.
Pomimo niewielkiej zawartości proszku do pieczenia, ciasteczka mocno rosną wszerz. Nie wymagają też specjalnych umiejętności, wycinania czy odciskania wzorków. Wystarczy 'utoczyć' małe kuleczki i obtoczyć je w sezamie, a ciasteczka same się ukształtują podczas pieczenia :-)

Proste... prawda? ;-)

Polecam również pozostałe przepisy na ciasteczka.




Przepis pochodzi z forum CinCin (zwiększyłam ilośc sezamu oraz dodałam kakao)


Składniki (50 ciastek o średnicy ok. 7 cm)
* 140g sezamu
* 100g miękkiego masła
* 180g cukru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* pół łyżeczki gorzkiego kakao
* 1 op (16g) cukru wanilinowego
* 1 jajko
* 160g mąki pszennej

Sezam uprażyć na złoto na suchej patelni, odstawić do wystudzenia.
Masło zmiksować na gładką masę z cukrem, dodać proszek do pieczenia, sól, kakao, cukier wanilinowy, jajko i cały czas miksując dodawać po trochu mąki. Kiedy składniki się połączą (ciasto będzie miękkie, ale nie klejące), dodać 2/3 sezamu i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Z zimnego ciasta formować niewielkie kulki (o średnicy ok. 2,5 cm), obtaczać w sezamie, układać na przygotowanej blasze w odstępach 6-7 cm (ciasteczka rozpłaszczą się i urosną) i lekko spłaszczać.
Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzone ciastka układać na kratce.

10 komentarzy:

Eve.eire pisze...

Pysznie sie zapowiadaja :D

Majana pisze...

Wyglądają szczęśliwie i pyszniutko! :))

asieja pisze...

piękne!
w towarzystwie szklanki mleka
smakują pewnie pysznie:-)

Olalala pisze...

Ciastka wyglądają pięknie :). Mniam, muszą być fantastyczne do kubka herbaty, czy kawki. Mmm ;)...

Małgoś pisze...

Hmmm, dla sezamowych łakomczuchów jak mój małżonek to raj w gębie. :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ha! Ty wiesz co kurczaki lubią najbardziej!
kolejny Twój przepis do zapisania :)

malwin pisze...

o matuśko! wyglądają jak niebo w buzi :DD
Piękne po prostu!
pozdrawiam :)

Bellaaa.15 pisze...

Też je ostatnio robiłam, są pyszne!! W P. wydaniu wyglądają bardzo apetycznie :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Mniaaam no masz rację śmiało mogą konkurować z sezamkami.Wszak swoim wyglądem zniewalają:)
www.waniliowachmurka.blog.onet.pl- zapraszam na muffiny
i Pozdrawiam.

Agnieszka pisze...

Miło, że je upiekłaś Agatko. Bardzo smakowicie się prezentują na twoich zdjęciach i podoba mi się dodatek kakao - cisto ładniej kontrastuje z jasnym sezamem. Miło by mi było, gdybyś mogła dla ścisłości umieścić link do mojego oryginalnego przepisu, który jak rozumiem Cię zainspirował: www.cincin.cc/index.php?showtopic=743&hl=