środa, 31 marca 2010

Kruche babeczki. Spód do mazurków.


Najprostszy przepis na kruche ciasto na babeczki lub spód do mazurków.
Bardzo delikatne, kruche, lekko sypkie, rozpływa się w ustach.
Nie jest bardzo słodkie, dzięki temu można wypełniać bardzo słodkim nadzieniem.

Ja wypełnię je wiśniami z syropu i zaleję czekoladą. Wierzch oprószę wiórkami kokosowymi.

Babeczki doskonale się przechowują. Piekłam je w połowie marca i przechowuję w puszce. Będę ozdabiać w sobotni poranek.


Kruche babeczki
ok. 20 szt.

* 150g mąki krupczatki
* 50g mąki ziemniaczanej
* 50g cukru pudru
* 100g masła
* 1 żółtko

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruszki.
Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto (ewentualnie dolać 2-3 łyżki zimnej wody, gdyby nie chciało się połączyć).
Można również wszystkie składniki posiekać w malakserze i utworzyć kulę.
Ciasto zawinąć w folię, włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyklejać foremki. Można też odrywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać i takim małym placuszkiem wyklejać foremkę (ja preferuję ten sposób).
Piec 8-10 minut w temp. 200 stopni na złoty kolor.

23 komentarze:

Dewi pisze...

That pastry look very pretty. I love the fact that only has 5 basic ingredients. Perfect!

Muscat pisze...

O, taki przepis zawsze się przyda! (Już w zakładkach!)

Kalejdoskop Smaków pisze...

rewelacyjny przepis - prosty i szybki - na pewno mi się przyda :)

wiosenka27 pisze...

Też tak robię. Potem są jak znalazł:)Pozdrawiam:)

Anonimowy pisze...

Very handy pastry recipe! Thanks for sharing!

Hanna Mi pisze...

Babeczki... Sto lat ich nie jadałam.Wypróbuję Twój przepis na babeczki na 100%. :-)

Pozdrawiam! :-)

asieja pisze...

wiśnie z syropu i czekolada..
pysznie będzie!

Paula pisze...

uwielbiam takie babeczki! największą radość sprawia mi od dziecka wylepianie ciastem foremek i powstrzymywanie się, aby takiego surowego nie podjadać kiedy nikt nie zerka :)

Tilianara pisze...

Mmmm, a do tego czekolada lub kajmak mmmm :)

Wesołych Świąt :)

asieja pisze...

ja dzisiaj też upiekłam kruche babeczkowe spody
teraz czekają aż wypełni je jakaś masa:-)

lo pisze...

Radosnych, rodzinnych, pełnych ciepła i cudownej atmosfery Świąt.

aklat pisze...

Agatko wszystkiego dobrego :) radosnych Świat Ci życzę :)

Majana pisze...

Agatko, radosnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych!:)

Majana pisze...

Agatko, radosnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych!:)

atina pisze...

Zdrowych , spokojnych i pogodnych Świąt!

Bea pisze...

Sliczne babeczki Agatko :)

Pozdrawiam i zycze wspanialych, radosnych Swiat!

Gosia pisze...

o,jakie fajne,moze za rok wlasnie taka forme mazurka zrobie-podoba mi sie :)
Zdrowych i rodzinnych Swiat Ci zycze :)
Pozdrawiam cieplutko :)

agata pisze...

Dziękuję za życzenia, każdemu z osobna nie dam rady, ale jest mi bardzo miło, że pamiętacie :)

pozdrawiam ciepło
agata

wedelka pisze...

Skorzystałam z przepisu na te babeczki. Wyszły bardzo smaczne i niesamowicie kruche. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam ;)

agata pisze...

wedelko, bardzo mi miło :)

Basia pisze...

Wlasnie upieklam babeczki weddlug tego przepisu i musze powiedziec, ze sa poprostu przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Tak jak bylo napisane rozplywaja sie w ustach.

thermomix przepisy pisze...

A moge nie dodawac cukru aby napelnic babeczki slonym farszem?

Dominika Starańska pisze...

Właśnie już ten etap zawsze sprawiał mi problemy, aby takie spody wyszły kruche. W końcu nauczyłam się je robić i już wszystko jest w porządku. Bardzo także podoba mi się każdy przepis z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ tym bardziej, że jeszcze w wielu można znaleźć coś z czekoladą.