Dostałam kilka zapytań "jak upiec kurczaka w całości?".
"Smacznego, aromatycznego kurczaka".
"Kurczaka z chrupiącą skórką, którego mięso nie będzie wyschnięte".
"Przepis na kurczaka pieczonego w piekarniku".
Podaję więc mój sposób na upieczenie kurczaka. Jeden z wielu.
Niebawem zamieszczę również przepis na kurczaka pieczonego z cytryną i tymiankiem.
Kurczaka piekę bez dodatku tłuszczu, nie smaruję go oliwą ani masłem. Wystarcza sok powstający w trakcie pieczenia.
Kurczaka wstawiam do zimnego piekarnika, a w trakcie pieczenia polewam go powstającym sokiem 2-3 razy. Dzięki temu skórka pozostaje chrupiąca, a mięso jest wilgotne i bardzo aromatyczne.
Majeranek i czosnek podczas pieczenia na pewno się przypalą. Jeżeli ktoś nie lubi ich smaku, można przed wstawieniem kurczaka do piekarnika oczyścić skórę w dodatków.
Tak upieczony kurczak będzie miał atrakcyjny, złotobrązowy kolor.
My lubimy kurczaka z mocno spieczoną skórką, stąd ten jest mocno zrumieniony ;-)
Kawałki kurczaka, których nie zjemy od razu, można przechowywać w lodówce pod przykryciem i wykorzystać w ciągu 2-3 dni (np. do kanapek czy sałatek).
Napiszę również jak długo piec kurczaka.
Kurczaka o wadze ok. 1 kg należy piec ok. 70-80 minut.
Najczęściej piecze się kurczaki o wadze ok 1,5 kg. Takiej wielkości ptaka należy piec ok. 90-100 minut.
Większe sztuki (ok. 2 kg) piecze się ok. 120-130 minut.
W jakiej temperaturze piec kurczaka w piekarniku?
W piekarniku z termoobiegiem optymalna będzie temperatura 170 stopni.
Bez termoobiegu należy przyjąć temperaturę 180 stopni.
Zawsze należy obserwować jak mięso się zachowuje. Jeśli przypieka się zbyt mocno, temperaturę należy obniżyć o 10 stopni, można również mięso przykryć folią aluminiową.
Polecam również chrupiące udka z ziemniaczkami pieczonymi.
Złocisty pieczony kurczak z czosnkiem i majerankiem
(4-5 porcji)
Przygotowanie kurczaka
wieczorem (ok. 16 godzin przed pieczeniem)
* 1 kurczak o wadze ok. 1,5 kg
* 2 litry ciepłej wody + 2 łyżeczki soli
Kurczaka umyć i dokładnie oczyścić.
W garnku o pojemności ok. 4 litrów wymieszać 2 litry lekko ciepłej wody z 2 łyżeczkami soli, do roztworu włożyć kurczaka, przykryć i jak woda ostygnie wstawić do lodówki na całą noc.
Marynowanie kurczaka
rano (3-4 godziny przed pieczeniem)
* 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku
* 1 łyżeczka chili (cayenne)
* 1 łyżeczka kurkumy
* 1 łyżeczka pieprzu
* 5 dużych ząbków czosnku, rozgniecionych
* 5 łyżek majeranku
Wyjąć kurczaka z wody, dokładnie osuszyć.
Natrzeć dokładnie papryką wymieszaną z chili, kurkumą i pieprzem.
Od środka i na zewnątrz wetrzeć rozgniecione ząbki czosnku i majeranek.
Włożyć do dużego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Pieczenie kurczaka
Kurczaka nadziać na butelkę (u mnie dokładnie umyta butelka po piwie) wypełnioną w 1/3 czerwonym winem z wodą (w proporcjach 1:1).
Butelkę ustawić w naczyniu żaroodpornym, ułożyć dookoła 2 grubo pokrojone cebule i kilka marchewek (można również inne warzywa - np. pietruszkę, seler).
Naczynie z kurczakiem wstawić do zimnego piekarnika, rozgrzać do 170 stopni i piec 1,5 godziny (piekę z termoobiegiem). W trakcie pieczenia mięso 3 krotnie polewać powstającym sokiem.
Piekarnik wyłączyć, otworzyć drzwiczki i zostawić w nim mięso na 10 minut.
Ostrożnie zdjąć kurczaka z butelki, podzielić na porcje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
22 komentarze:
przepysznie wyglada!!!!
Pozdrawiam :)
Taak, pieczony kurczak zdecydowanie rządzi, większość go lubi.
A Twój Agatko,bardzo rumiany, apetyczny i na pewno cudownie chrupiący:)
Pozdrawiam serdecznie!
"Takiej wielkości ptaka należy piec ok. 90-10 minut." - chyba zera zabrakło? :) Nie żebym się czepiała, ale jak już podawać instrukcję pieczenia to dokładnie ;) A sam kurak wygląda szalenie smakowicie, mniam!
Zamierzam wkrótce upiec pierwszego w całości kuraka, więc te wskazówki baaardzo mi się przydadzą. Dziękuję !:)
Ale opalony! Normalnie poczułam lato ;)))
Patrcjo, widzę że i u Ciebie wielki ptak zagościł :) Bardzo apetyczny.
Oczywiście, że 90-100 minut, już poprawiłam :)
Dragonfly, zdaj koniecznie relację "z pierwszego pieczonego kurczaka" :))
zemfiroczko, u mnie pieczone mięso to ostatnie podrygi zimy :))
pozdrawiam
agata
pozdrawiam
Super ten ptak. Mieszanka ziół też fantastyczna - właśnie zjadłam kurze udka tak doprawione (nie miałam całego kurczaka, a nie chciało mi się iść do sklepu w ten wietrzny dzień). Pozdrawiam :) paulina j
Ach,jak smacznie wygląda ten kurczaczek! Slinka cieknie. Zjadłabym właśnie takiego :)
Prosty przepis na pysznego kurczaka, fantastyczny przepis, z pewnoscia wyprobuje :) dzieki za niego!
Jaki rumiany i soczysty! Widzialam juz wczesniej ta technike pieczenia na butelce, zawsze chce sprobowac ale tez jakos mam przed oczami wizje wybuchajacej od goraca butelki :D Wiem ze to w sumie bezpodstawne ale widac kazdy ma w sobie odrobine Monka ;)
Ale kurak! No skórka jak się patrzy :) I wszystko tak jak lubię - najpierw solanka, potem marynata, potem pieczenie na butelce/puszce - soczystość gwarantowana :)
Paulino, witam u mnie na blogu, rozgość się:)
Bardzo się cieszę, że tak przyrządzone mięso Ci smakowało :)
I widzę, że do upieczenia biscotti Cię zainspirowałam. Świetnie :)
cookingMarto :) jak to ładnie brzmi :) Koniecznie zdaj relację, jak Ci ten kurczak smakował.
Kiiri, nie musisz się martwić, butelka nie wybucha i nie dzieje się z nią nic, co Ci podpowiada wyobraźnia. Szkło przecież przetapia się w dużo wyższej temperaturze.
Tili, nie wyobrażam sobie inaczej - albo namaczam, albo solidnie solę i zostawiam na noc, a później sól zmywam. Niesłone mięso jest okropne, a tak solanka dostaje się wszędzie :)
Puszki napawają mnie obrzydzeniem, poza tym nie pijemy piwa w puszce ;)
pozdrawiam
aghata
Już parę razy słyszałam o tym pieczeniu kurczaka na butelce, ale jakoś nie miałam odwagi spróbować. Z Twoją bardzo dokładną instrukcją na pewno spróbuję. Bardzo dziękuję :up:
odlotowy ten Twój kurczak!
Zrobiłam go niedawno na obiad i wszystkim smakował. :)
tak wygląda u mnie:
http://kraina-smakow.blogspot.com/2010/09/o-kurcze.html
Witam, spróbowałam i ptak wyszedł pyszny. :)
Muszę powiedzieć, że już drugi raz piekę tego kurczaka i podzielę się spostrzeżeniem - dobrze jest wybrać butelkę, która nie będzie dotykać skóry kurczaka od wewnątrz. Zdecydowanie lepsze mięso w ocenie jedzących było, kiedy kurczak nie miał dziurki przy szyi (tam, gdzie od góry była butelka). Wtedy jest bardziej soczysta pierś, a jest to ponoć najsuchszy kawałek kurczaka. Nie wiem, bo piekę go dla bliskich, a sama nie jem :)
Wegetarianka :)
Kurczaka na butelce piekłam pierwszy raz z Twojego przepisu - wyszedł super! Przyprawy bardzo fajnie dobrane i do tego perfekcyjnie soczysty, piersi (zazwyczaj suche) były przepyszne. Już wiem, że będę częściej korzystać z tego sposobu.
a jakiego wina powinnam użyć?? czerwone wytrawne??
Kurczak przepyszny, tylko piekłam na piwie, bo nie miałam wina.Ale bardzo smaczny.Polecam wszystkim ten przepis.Aha! kurkuma zafarbowała mn palce :-).
Już sam widok powoduje, że czuję smak delikatnego i smacznego mięsa. A zioła użyte do marynaty wraz z kurkumą to ekstra porcja zdrowia
Super przypieczona skórka, wygląda to lepiej niż z nie jednej budki z kurczakiem z rożna. Będę starał się to powtórzyć w swojej kuchni!
Prześlij komentarz