piątek, 14 maja 2010

Dorsz pieczony na warzywach. Cukinia, por i papryka.



Dorsz pieczony na warzywach to zdrowy, smaczny i szybki obiad.
Jemy coraz więcej ryb i powoli przekonuję się do nowych gatunków.

Tym razem upiekłam dorsza z cukinią, papryką i krążkami pora. Warzywa przyprawiłam czosnkiem, ostrą papryką w proszku, odrobiną chili i dodałam natkę pietruszki.
Tak podana ryba nabiera aromatu warzyw i zyskuje smak z wytworzonego sosu.
Gotowe danie podałam z sosem czosnkowym.
Bez ziemniaków czy innych dodatków.
Krótko pieczone warzywa są jędrne i bardzo soczyste. Nie doprawiałam ich solą, ale można to zrobić.
Zestaw warzyw jest idealny i świetnie komponuje się z delikatną rybą.


Polecam też łososia na sałacie i pstrąga pieczonego w winie.




Filety z dorsza pieczone na warzywach
(2 porcje)

* 2 filety z dorsza (po ok. 180 g każdy)
* 3 ząbki czosnku, przeciśnięte lub roztarte
* cytryna
* 1 mała cukinia
* 1 duża lub 2 mniejsze papryki
(użyłam po 1/2 papryki w 3 kolorach: czerwonej, żółtej i pomarańczowej)
* ok. 10 cm pora
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* oliwa/olej
* papryka w proszku
* chili w proszku
* sól i pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem i 1 ząbkiem czosnku, skropić cytryną. Odstawić na talerzu na bok.

Cukinię pokroić w cienkie plasterki, paprykę w kostkę lub paski, pora w krążki.
Wymieszać z natką pietruszki, 1 łyżką oliwy, 2 ząbkami czosnku, pieprzem, papryką w proszku i chili do smaku. Ewentualnie doprawi odrobiną soli.
Warzywa włożyć na dno naczynia do zapiekania (ok. 15 x 20 cm). Na wierzchu ułożyć rybę, skropić oliwą, wstawić do piekarnika.
Piec ok. 20 minut.
Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki.

13 komentarzy:

gosiaa99 pisze...

Wspaniałe kolorowe..oj może ja też dzisiaj rybkę zrobie;)

elra pisze...

Oh my goodness, this fish look so pretty. I like this fish that cook this way. I am sure it tastes delicious.

poswix pisze...

Ryba plus pięknie kolorowe warzywa. Od raczu człowiek ma więcej energii. Śliczne zdjęcia. :-)

Paula pisze...

co za kolory! bardzo lubię rybę własnie w takiej lekkiej wersji!

atina pisze...

Pyszne, piękne i zdrowe :)

majana pisze...

Bardzo podoba mi się taki zestaw:))

basia pisze...

Zdecydowanie wypróbuję :) Wygląda świetnie, a do tego brzmi niezwykle smacznie i zdrowo.

jukejka pisze...

piękne kolory!

Ania vel Vespertine pisze...

wiedziałam, że u Ciebie nawet filet rybny będzie wyglądał olśniewająco! :)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam wczoraj tę rybę i jestem zawiedziona. Por skrzypi pod zębami, papryka jest gorzka tak samo jak skórka z cukinii. To chyba wina połączenia przypraw w tej zalewie. Dorsz jest soczysty, ale za mało w nim przypraw. Lepiej odstawić go na dłużej w przyprawach. Wygląd jest pierwsza klasa, ale gorzki smak wszystko psuje.

Anonimowy pisze...

A mi z kolei potrawa udała się wspaniale. Użyłam co prawda świeżego filetu z pangi, ale resztę zrobiłam ściśle wg przepisu (+ przewrócenie filetów po 15 minutach i pieczenie jeszcze przez 10 minut). Danie jest przepyszne z tym sosem czosnkowym i niesamowicie lekkie. Gorąco zachęcam do przygotowania!
Sylwia

Anonimowy pisze...

A od kiedy ryba to bezmięsne? Może katolickie wychowanie każe uznawać rybę za danie postne, ale to nie zmienia faktu, że jest ona zwierzęciem, a jej tkanki to MIĘso!

Julia pisze...

Dorsz na warzywach? Wyśmienicie! Sam por zaś również nie jest gorszy. Tutaj o jego wielu dobroczynnych działaniach na organizm: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-pora-czyli-pora-na-odchudzanie