Szparagi gotowane na parze to tylko jeden ze sposobów na ich przygotowanie. Tak przyrządzone smakują mi bardziej od gotowanych w wodzie.
Świetnie pasuje do nich sos serowy- ostry z wyrazistym zapachem, dobrze doprawiony świeżo zmielonym białym pieprzem.
Sos przygotowuję na bazie gęstej, kwaśnej śmietany (np. 18 czy 22% tłuszczu), sera z niebieską pleśnią (najczęściej dorblu lub gorgonzola), kremowego serka pleśniowego camembert i żółtego, ostrego w smaku sera.
Tak podane szparagi mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dania głównego.
Tym razem podałam je ze zrazami z karkówki z farszem pieczarkowym.
Zrazy z karkówki wieprzowej z farszem z pieczarek, cebuli i natki pietruszki są soczyste i łatwe do przygotowania.
Mięso natarłam jedynie solą i pieprzem, przyprawiłam ostrą papryką, a na farsz położyłam po plasterku sera. Tak przygotowane smażyłam krótko na patelni. Karkówka była soczysta i bardzo, bardzo krucha.
Polecam :-)
Szparagi z sosem serowym
(2 porcje)
* 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* 30 g sera z niebieską pleśnią (np. dorblu lub gorgonzola)
* 50 g serka pleśniowego camembert
* 30 g żółtego sera, ostrego w smaku
* sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
* pęczek zielonych szparagów
Śmietanę włożyć do niewielkiego rondelka, dodać drobno pokrojone sery pleśniowe i starty na tarce ser żółty. Gotować na małym ogniu mieszając trzepaczką rózgową, aż sery się rozpuszczą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek (odłamać), gotować na parze przez 7-8 minut, aż będą ugotowane ale nadal jędrne.
Podawać z sosem.
Zrazy z karkówki z farszem pieczarkowym
(2 porcje)
* 2 kotlety z karkówki wieprzowej (po ok. 200 g każdy)
* ostra papryka w proszku
* sól i pieprz do smaku
* 1 mała cebula
* 100 g pieczarek
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 2 plastry żółtego sera
Mięso umyć i osuszyć. Rozbić tłuczkiem na grubość ok. 5 mm.
Natrzeć solą, pieprzem i papryką, odstawić do lodówki.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 1-2 łyżkach oleju. Dodać starte pieczarki i dusić na małym ogniu, aż cały sok odparuje. Dodać natkę pietruszki.
Na mięso nałożyć po połowie farszu i ułożyć ser. Mięso złożyć na pół i spiąć wykałaczkami.
Smażyć na średnim ogniu po ok. 5-6 minut z każdej strony.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
8 komentarzy:
Piękne zdjęcia! Smak zapewne też wspaniały:) Pzdr Ania
taki obiad działa na moje kubki smakowe niezmiernie :)
No mnie dwa razy nie trzeba zapraszać :)
Przysiadam się :D
Beautiful dish, and really love asparagus.
obśliniłam się od samego czytania ;)
już wiem co będzie w niedzielę na obiad :)
Karkowka wyglada przepysznie! A ten farsz... ach sie rozmarzylam... szczegolnie ze zdjecia jak zwykle niesamowicie apetyczne!
Wspanialy obiad Agatko!
Pozdrawiam :)
MlASK, te zrazy sa obłędne! Szparagów się wyjadłam, mięso mnie kusi ;)
Prześlij komentarz