środa, 5 maja 2010
Klopsiki drobiowe w pikantnym sosie pomidorowym.
Sezon na świeże warzywa i owoce już od kilku dni. Ze straganów kusi piękny młody szczaw, pęczki botwinki, jędrny rabarbar czy pierwsze pomidory.
A ja, choć czekam na nowalijki już od dawna, jakby na przekór robię klopsiki.
Klopsiki z mięsa drobiowego w pikantnym sosie pomidorowym, z przecieru zrobionego jeszcze na jesieni.
Tym razem wykorzystałam udziec indyczy, ale klopsiki można przygotować z mięsa kurczaka - najlepsze będą udka bez skóry i kości, lub wieprzowiny.
Klopsiki można zjeść z ziemniakami, makaronem czy kromką chleba. Nam najbardziej smakują same, sosu jest dużo i cudownie otula mięsne kuleczki :-)
Danie jest rozgrzewające, bardzo sycące i co równie ważne, przygotowuje się je w jednym garnku :-)
Smacznego!
Drobiowe klopsiki w sosie pomidorowym
4-5 porcji
* 400g mięsa z udźca indyka, bez skóry i kości
* 1 cebula, drobno posiekana
* 1 żółtko
* 3 łyżki parmezanu
* pół pęczka natki pietruszki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* chili do smaku (u mnie 1/2 płaskiej łyżeczki)
Sos pomidorowy
* 500g przecieru pomidorowego (domowego lub z kartonika/butelki)
* 2 łyżeczki suszonego oregano
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* chili do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka)
* liść laurowy i ziele angielskie
* 2 łyżki śmietany
Mięso zmielić w maszynce, dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
W szerokim rondlu zagotować 250 ml wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Do wrzątku wkładać mięsne kulki (nie muszą być zakryte wodą), gotować pod przykryciem 10 minut.
Wlać przecier pomidorowy, dodać oregano i doprawić solą, pieprzem i chili. Gotować ok. 10-15 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać.
Podawać gorące z pieczywem, makaronem, ziemniakami lub jako samodzielne danie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
16 komentarzy:
ten sos to nawet bez klopsików bym zjadła :) lubię pikantne potrawy :)
Cudownie wyglądają te klopsiki! Zgłodniałam:)
Pozdrawiam:)
niedawno miałam podobny obiadek. Uwielbiam dania z sosem pomidorowym :D
dzisiaj znajduje przepisy na dania, za którymi za młodu nie szalałam a jednak teraz ze środka krzyczy jakiś wewnętrzny głos o potrzebie spałaszowania właśnie takich nielubianych kiedyś pulpecików, fajny ten przepis pewnie dzięki Tobie odkryje ich smak na nowo, dzięki i pozdrawiam
wlasnie myslalam o jakims indyczym miesku na obiad, ale nie wiedzialam co zrobic, dzieki juz wiem :) nie musze juz dzis o niczym myslec, fantastycznie.
Agatko piękne zdjęcia i przepyszna propozycja :) Fantastycznie się prezentują :)
Wyglądają po prostu zjawiskowo. Bardzo apetyczne i ten kolor... Lepiej być nie może. :-))
That look very pretty and delicious. Love how silky the sauce look on this photo.
ja też bym nie dodawała do nich ani ziemniaków ani nic innego. wyjadane widelczykiem z miseczki..
Zdecydowanie z mięsa kurczaka i zdecydowanie bez dodatków.
No, może kawałeczek bułeczki, żeby po zjedzeniu klopsików sos się nie zmarnował nic a nic ;-)
Czy ja już pisałam, ze te zjdęcia są śliczne? Nie?
Bardzo "gazetowe", takie czyste i wymuskane. Podziwiam!
Aniu, nie pisałaś, ale cieszę się, że podobają Ci się :D
Zapisuję sobie ten przepis do wypróbowania. Wygląda smakowicie, jak cały Blog:)
Pzdr Ania
Piękne fotki. Danie wygląda smakowicie. Właśnie zamierzam zrobić jutro na obiad :) Mam tylko jedno pytanie. Ile kulek wychodzi z tego przepisu. Wiem, że napisałaś 4-5 porcji, ale nie wiem ile jest przewidziane na porcję :) Pozdrawiam
Wypróbowałam przepis!! Danie jest przepyszne!!! :)) "pieguski" też upiekłam :) niebo w gębie! :)) ta strona jest już dodana do moich ulubionych :) pozdrawiam :))
Klopsiki robię już trzeci raz a jestem kulinarną nogą która umie nic:)
Dziękuję za super przepis, który nawet mi umożliwia ugotowanie czegoś mniam!
Prześlij komentarz