wtorek, 8 czerwca 2010
Boczniaki panierowane. Ziemniaki tłuczone z cebulką.
Jest jeszcze trochę czasu, boczniaki cały czas w sprzedaży.
Warto się skusić na przygotowanie ich w chrupiącej, złocistej panierce.
Boczniaki to bardzo smaczne grzyby - aromatyczne i mięsiste.
Mnie smakują z ziemniakami tłuczonymi z cebulką i masłem. Jako dodatek sałata ze śmietaną i świeżym szczypiorkiem.
Pycha! :-)
Panierowane boczniaki
(3 porcje)
* 250g boczniaków
* sól i pieprz
* ok. 100g mąki
* 2 jajka
* ok. 150g bułki tartej
* olej do smażenia
Grzyby oczyścić (jeśli są brudne to opłukać i osuszyć kładąc blaszkami do dołu), oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony.
Tłuczone ziemniaki z cebulką
(3 porcje)
* 400g ziemniaków
* 1 mała cebula
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki śmietany
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
W rondlu rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Odłożyć na talerzyk.
Do rondla włożyć obrane i umyte ziemniaki, zlać wrzątkiem, posolić (ok. 1/2 łyżeczki soli) i gotować pod przykryciem do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, zostawić na 5 minut bez przykrywki aby odparowały, dokładnie utłuc z cebulką, masłem, śmietaną i natką pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Niesamowicie ładne zdjęcia, a boczniaki na pewno bardzo smaczne. Sama takie czasami robię.
ale apetyczne zdjęcia! mniam!
uwielbiam boczniaki w panierce! muszę koniecznie jak najszybciej je zrobić. cudne zdjęcia ;)
te ziemniaki.. najprostszy i najpyszniejszy smak.
Od jakiegos czasu przymierzam sie do boczniakow, jak tylko znajde na bazarku to zrobie wedlug tego przepisu :)
Prześlij komentarz