niedziela, 13 czerwca 2010
Kruche maślane ciasto z rabarbarem, musem morelowym i pełnoziarnistą kruszonką
Maślane, kruche ciasto.
Kwaśny rabarbar i słodki mus morelowy.
Chrupiąca, lekko karmelowa kruszonka
Połączenie idealne!
Składniki na formę o średnicy 28 cm.
Kruche ciasto
* 150 g zimnego masła
* 300 g mąki pszennej
* 4 łyżki cukru pudru
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz tak, aby brzegi papieru wystawały na zewnątrz.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać drobno pokrojone masło i rozetrzeć palcami na drobne okruszki. Wysypać do formy i ugnieść formując brzeg o wysokości ok. 2 cm.
Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut (na lekko złoty kolor).
Nadzienie rabarbarowo-morelowe
* 5-6 lasek rabarbaru
* 250 g moreli + 4 łyżki brązowego cukru
Rabarbar obrać, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, zasypać cukrem.
Morele obrać i zmiksować z cukrem na gładki mus. Wymieszać z rabarbarem i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Pełnoziarnista kruszonka
* 60 g mąki pszennej razowej
* 60 g brązowego cukru
* 40 g masła
Masło roztopić w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i cukier, dokładnie wymieszać. Kruszonkę wyłożyć na ciasto i zapiekać kolejne 20 minut w temp. 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Kiedy przeczytałam Twój opis tego ciasta, od razu miałam ochotę porwać jeden kawałeczek!
Pozdrawiam! :)
ta pełnoziarnista kruszonka musi być super :)
Wygląda idealnie i tak musi smakować, cudowne połączenie Agatko!:)
Zrobilam,bylo dobre,ale nie rewelacyjne.Ciasto bylo zbyt maslane,jezeli bede robic jeszcze raz to zmienie spod.
Pozdrowka:)
To klasyczne kruche ciasto. Musi być maślane :-)
Prześlij komentarz