środa, 15 czerwca 2011

Ogórki małosolne




Moje ulubione. Od lat przygotowuję je tak samo. Na litr wody dwie kopiate łyżki soli. Koniecznie kamiennej niejodowanej. Do tego dużo kopru i czosnek.
Najlepsze dwa dni po nastawieniu, ale ja lubię już takie po 12-14 godzinach. Jeszcze surowe, ale już przeszły zalewą.
Różne są metody przygotowania. Jedni zalewają ogórki gorącą wodą, inni przegotowaną i wystudzoną. Ja od zawsze zimną, prosto z kranu. Wybór pozostawiam wam :-)


Jako, że sezon na ogórki już w pełni, polecam również inne ogórkowe przepisy:



Ogórki małosolne
(2 słoiki, każdy o pojemności 0,9-1 litra)

1 kg świeżych ogórków gruntowych
1 litr wody
2 kopiate łyżki soli kamiennej niejodowanej
pęczek zielonego koperku lub kilka baldachów kopru
8 dużych ząbków czosnku

Ogórki zalać zimną wodą, po ok. 30 minutach dokładnie umyć.
Sól rozpuścić w wodzie. Czosnek obrać i pokroić w grube plastry.
Na dno słoika wyłożyć połowę kopru i kilka plastrów czosnku. Układać ogórki przekładając koprem i czosnkiem.
Słoiki szczelnie zamknąć i odstawić w zacienione miejsce.

Smacznego :-)


12 komentarzy:

just-great-food pisze...

Nie ma to jak ogórki małosolne... my dorzucamy jeszcze chrzan :)

agata pisze...

U mnie chrzan obowiązkowo do kiszonych. Do małosolnych się nie przyjął :)

margot pisze...

a u mnie małosolne to są jedzone jak są ukiszone:DDD
Bardzo apetyczne te zdjecia

Ola pisze...

nic ponad ogórki małosolne - przepyszne!

wielgasia pisze...

Pyszności, ja lubie takie małomałosolne ale i takie bardzo ukiszone taż uwielbiam, poprostu zjem je w każdej fazie kiszenia.

Majana pisze...

Śliczne zdjecia! Uwielbiam małosolne:))

Amber pisze...

Te zdjęcia ogórkowe są śliczne!
Małosolne są pyszne.Zjedliśmy już sporo słoików tej wiosny.
Pozdrowienia.

Konsti pisze...

Alez obledne fotki! Slinka leci na widok tych ogorkow...
A tak na marginesie, chcialam Cie poinformowac, ze upieklam kruche rogaliki migdalowe z kasza manna z przepisu, ktory znalazlam u Ciebie na blogu. Wyszly pyszne! Dziekuje za znakomita recepture i pozdrawiam serdecznie.

Ania vel Vespertine pisze...

NO tak, czas na małosolniaki! Uwielbiam!!!

aga pisze...

Malosolne ogoreczki sa pyszniutkie:-)

asieja pisze...

i moje ulubione! już w tym roku jadłam małosolne, najlepsze.

شات دردشة بنات مصر شات مصريه pisze...

شات بنات مصر
شات بنات مصر
شات مصرى
شات مصرى
شات مصري
بنات مصر
دردشة

شات
شات
شات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرى
شات بنات مصر
شات مصرى
بنات مصر
دردشة
شات مصرى
شات بنات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرية
شات مصريه


شات بنات مصر
http://moon-masr.blogspot.com/