wtorek, 7 czerwca 2011

Ciasto z truskawkami, bardzo łatwe

Kupujemy truskawki i pieczemy ciasto.
Puszyste, lekko biszkoptowe, ale wilgotne. Owoce tak naprawdę jakiekolwiek, byle dużo.
Dobre na śniadanie, ze szklanką mleka, pyszne jako deser, jeszcze ciepłe z lodami, do kawy.

Z połowy ilości podanych składników można upiec ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.


Ucierane ciasto z truskawkami
proporcje na blachę ok. 25 x 35 cm

5 jajek
200g cukru
150g bardzo miękkiego masła
500g mąki pszennej (zwykłej lub krupczatki)
2/3 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500g truskawek

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Większe owoce przekroić na połówki, mniejsze zostawić w całości.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajka utrzeć z cukrem na gęstą białą masę, cały czas ucierając dodawać po łyżce masła.
Stale miksując dodawać mąkę w 4-5 porcjach.
Następnie wymieszać śmietanę z proszkiem do pieczenia (dobrze jest zrobić to w większym naczyniu, bo śmietana spieni się i powiększy objętość) i całość dodać do ciasta. Zmiksować krótko, ale dokładnie.
Ciasto wyłożyć na blachę, szybko ułożyć truskawki i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.






19 komentarzy:

Danusia pisze...

mniami!! (:

chantel pisze...

faktycznie łatwe, a jak do tego smakowicie wygląda :)

Joon pisze...

pychotka! :))

asieja pisze...

fajnie,że znów dzielisz się z nami pysznościami.
zimne mleko i taki kawałek ciasta (byle duży) i można zaczynac pieknydzień..

aga pisze...

pysznosci:) a ja tak bardzo lubie wszelkie owocowe ciasta:)

Anonimowy pisze...

Super,że wreszcie do nas wróciłeś Agatko, ja do gotowania mam dwie lewe rączki, ale twój blog mnie inspiruje, potrawy z Twoich przepisów robię, szkoda tylko , że nie mam pojęcia o pieczeniu;/, ale może najwyższy czas zacząć. Dzięki, że jesteś :* ;)Olka

jolanta szyndlarewicz pisze...

a ja właśnie kończę zajadać miskę truskawek, które miały wylądować w cieście:) cóż to chyba zdrowsze od ciasta...a równie pyszne:) pozdrawiam

Majana pisze...

Wspaniałe to ciasto Agatko. Lubimy owocowe ,lekkie ciasta.
A wiesz, moja mama ma takie same talerzyki:)
Pozdrawiam.

Karmel-itka. pisze...

wygląda cudownie!
ależ narobiłas mi na takie ciasto ochoty... ;]

piegusek1976 pisze...

o tak, znam smak takiego ciasta, zawsze podejrzanie szybko znika :) pozdrawiam

Olivia pisze...

o tak.. z zimnym mleczkiem idealne :)

sandrula pisze...

ciasta ucierane - moje ulubione - zawsze pyszne :)

Kucharząca Magda pisze...

Wyszedł zakalec... :-( Nie wiem, dlaczego, ale zupełnie nie mam ręki do ciast biszkoptowych! Nie wychodzą mi po prostu! Ciekawe, co tym razem zrobiłam nie tak... Za wcześnie wyjęłam z piekarnika? Powinno tam stygnąć?

Elra's cooking and baking pisze...

Agata, I really like how simple and beautiful your strawberry cake is.

spencer pisze...

Śliczne! Choć ja nie mam wystarczająco cierpliwości do ciast z truskawkami.. Wszystkie owoce są już zawsze zjedzone, nawet zanim uda mi się wyciągnąć mąkę i cukier;))

Aneta pisze...

Właśnie je zrobiłam i rzeczywiście jest pyszne:):)

agata pisze...

Kucharząca Magda, czy ciasto piekłaś do suchego patyczka? To jest jedno z tych ciast, które nie powinno się nie udać.
Zawsze wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu.

Aneta, bardzo się cieszę :)

Anonimowy pisze...

wspaniały i bardzo prosty przepis. Ciasto zachwyciło gośći.Dziękuję

Anonimowy pisze...

Skoro taki łatwy to muszę spróbować go upiec, rozgrzewam kocioł gazowy i do roboty.