sobota, 4 czerwca 2011

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


Bardzo Wam wszystkim dziękuję za powitanie. Cieszę się, że jeszcze ktoś tu zagląda ;-)

Tym razem zapraszam na pyszne, wilgotne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką z brązowym cukrem.
Ciasto jest lekko tylko słodkie, rabarbar kwaśny, a całość uzupełnia słodka kruszonka.
Nie wymaga długiego wyrabiania i wielkich nakładów pracy. Pozostaje świeże przez 3-4 dni.


Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Proporcje na niewielką blaszkę (ok. 20 x 20 cm lub tortownica o średnicy ok. 24 cm)

Ciasto drożdżowe
300g mąki pszennej
150 ml kefiru lub maślanki
4 łyżki cukru
20g świeżych drożdży
1 jajko
50 ml oleju

Kruszonka
40g masła
30g brązowego cukru
60g mąki pszennej

oraz: ok. 4-5 lasek rabarbaru i cukier puder


Przygotować ciasto:
Mąkę wsypać do miski.
Kefir (lub maślankę) wymieszać z cukrem i drożdżami, wlać do mąki. Dodać jajko i olej, wyrobić ciasto. Będzie miękkie i dość luźne (nie należy dosypywać mąki).
Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż powiększy objętość ponad dwukrotnie.

Przygotować kruszonkę:
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, zdjąć z ognia. Dodać mąkę i cukier, dokładnie połączyć.

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na półcentymetrowe kawałki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i przełożyć do blachy delikatnie wyrównując powierzchnię lekko natłuszczoną dłonią. Na wierzch wyłożyć rabarbar i posypać kruszonką.
Przykryć kuchenną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 40 minut (wbity w ciasto patyczek powinien być suchy).
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!






18 komentarzy:

Majana pisze...

Wspaniałe ciasto! Takie domowe, pachnące, no i ta kruszonka. Mniam:)
Pozdrowienia:)

wiosenka27 pisze...

Cudne ciacho. I ta kruszonka niezwykle kusząca:)

Panna Malwinna pisze...

drożdżowe ciasta uwielbiam. a jak z rabarbarem i moją ukochaną kruszonką to tym bardziej podoba mi się ten przepis;)

milk_chocolate84 pisze...

robiłam takie ciacho, choć nieco inaczej, bo z przepisu Nigelli. Jednak jak by nie robić drożdżowego, to i tak jest najlepsze :))

zauberi pisze...

pysznie wygląda :)

Karmel-itka. pisze...

zdjęcia sa po prostu zapierające dech.
a samo ciasto... cudowne. smak dzieciństwa ;]

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

mniam,. ależ pysznie wyglada to ciasto ...a ja tak dawno nie jadłam drożdżówego... czas upiec:) pozdrawiam

Maggie pisze...

Sama nie wiem, czemu tak rzadko pieke drozdzowe ciasta. Musze chyba to zmienic! Twoje rabarbarowe cudo wyglada oblednie.

ewena pisze...

Drożdżowe i to z kruszonką! Pysznie wygląda!:)

Ola pisze...

Też ostatnio robiłam - pycha! Z moim przepisem wyprodukowanie ciasta zajęło mi jakieś 6 godzin, wiec następnym razem wypróbuje Twój :)

Pozdrawiam!

Gosia pisze...

o rany!!!! alez przeapetycznie ono wyglada i nawet wyobrazic sobie moge ten zapach drozdzowego ciasta.....pycha....
Pozdrawiam cieplutko :)

Arvén pisze...

Z takim ciastem to można liczyć tylko na ciepłe przyjęcie :) Drożdżowe placki są cudowne, zawsze niosą tyle ciepła i miłości...

peggykombinera pisze...

Lubię rabarbarowe ciasta.
:)
Chmurka kruszonki dodaje uroku!
Cieszę się, że wróciłaś!

Magda pisze...

ciasto, którego nigdy nie ma się dosyć :) na słodki powrót :)

aga pisze...

drozdzowe z rabarbrem... pyszne:)

noonionplease pisze...

Wreszcie reaktywacja :) Yey :D

Kini^^ pisze...

najlepsze na świecie.

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Najlepsze drożdżowe na świecie, piekę je bardzo często ... bo moje dzieci wręcz wyrywają je sobie z rąk:) ... bardzo dzieuję za cudowny przepis