niedziela, 12 czerwca 2011

Truskawkowy sernik na zimno


Mój najlepszy sernik na zimno. Delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach.
Nieprzesadnie słodki, lekko kwaśny.
Truskawki można zastąpić dowolnymi owocami. Niech to będzie przepis na całe lato.
Poza sezonem można wykorzystać pasteryzowany mus truskawkowy - sernik będzie równie doskonały! A miłośnicy porzeczek mogą przygotować sernik z wykorzystaniem przecieru z czarnych porzeczek.


Gorąco polecam również pozostałe przepisy z truskawkami w roli głównej. Wszak sezon trwa tak krótko ;-)





Masa sernikowa
(proporcje na tortownicę o średnicy 22-24 cm)

30g żelatyny + 100 ml mleka
2 jajka, osobno białka i żółtka
200ml śmietanki kremówki 30%
150g cukru
400g serka homogenizowanego naturalnego
300g musu z truskawek
sok i skórka otarta z połowy cytryny
250g całych truskawek

Dodatkowo: truskawki do ozdoby.


Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Na spód można upiec ulubiony spód biszkoptowy (ew. wyłożyć biszkopty) lub kruche ciasto.

Żelatynę wsypać do małego garnuszka, wlać mleko i wymieszać. Odstawić na 5 minut żeby napęczniała, po czym na małym ogniu podgrzewać stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania.
Białka ubić z 50g cukru na sztywną, lśniącą masę.
Śmietankę ubić na sztywno z 50g cukru.
Żółtka ubić w dużej misce z 50g cukru na puszysty, jasny krem. Dodać serek i żelatynę, zmiksować.
Do masy serowej dodawać po trochu mus truskawkowy wymieszany z cytryną. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka i ubitą śmietankę.
Wyłożyć do tortownicy, powciskać truskawki. Wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. Przed podaniem udekorować truskawkami.

Smacznego.


22 komentarze:

kasiek.pe pisze...

Wygląda cudnie! :-)

Olivia pisze...

wygląda jak delikatna pianka :)

Praline pisze...

Cudowny!

kabka pisze...

śliczny Ci wyszedł! a mój facet siedzi obok i twierdzi, że nie jadł jeszcze na zimno ;) muszę mu zrobić!

sandrula pisze...

wow szczęka mi opadła ! piękny!

Majana pisze...

Jejkuś , jest taki piękny!!!:))

aga pisze...

wow!!! ale cudny:) mega truskawkowy i mega pyszny:)
Pozdrawiam cieplutko;)

Polka pisze...

Wróciłaś na dobre! :D

Anonimowy pisze...

wróciłaś, super:)))

ewena pisze...

Co prawda nie przepadam za sernikami na zimno(oprócz takiego z gotowanego mleka), ale wygląda tak apetycznie, że chętnie bym spróbowała:)

just-great-food pisze...

Piękny sernik i estetyczne zdjęcia!

Ania vel Vespertine pisze...

Ale śliczny! :) Wygląda rewelacyjnie! Jako że ciągle działam z truskawkami, a nie robiłam w tym roku nic podobnego do sernika na zimno, może się skuszę.

Agnieszka pisze...

W którym momencie dodaję się rozpuszczoną żelatynę?

agata pisze...

Agnieszko, bardzo przepraszam za niedopatrzenie, już poprawiłam.
Żelatynę dodajemy razem z serkiem do utartych żółtek.
Smacznego!

Russkaya pisze...

Jaki żal mi patrzeć na truskawki :( teraz trzeba znów cały rok czekać by ich skosztować :(
Torcik wspaniały! Ach, jakbym tak porwała jeden kawałeczek! :)

Joanna pisze...

Sernik wygląda cudnie! Ach zjadłabym kawałek :-)

pozycjonowanie stron pisze...

super wpis

Łobuzińska pisze...

I szlak trafił moją dietę :>

Wygląda cudnie! już czuję ten smak..

chef Gonin pisze...

Занимљив рецепт, лепе слике, врло укусно да ми се свиђа ваш блог има много варијација и висок квалитет ... Позивамо вас да посетите мој блог Валенциа, са традиционалним рецептима из региона Валенсија.(Шпанија).

http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

ове недеље "уштипци бундеве ". "Следеће недеље "Мона Ускрс у Валенсији." Хоћеш да дођеш?

У мом блогу можете наћи преводиоце на вашем језику

Поред тога, ако вам се свиђа Валенциан гастрономији, можете копирање ХТМЛ код на ваш блог, а ви ћете имати директан приступ мом блогу.

Pisanie prac z ekonomii pisze...

Ale truskawki:)

Pisanie prac pisze...

Wypasiona strona

شات دردشة بنات مصر شات مصريه pisze...

شات بنات مصر
شات بنات مصر
شات مصرى
شات مصرى
شات مصري
بنات مصر
دردشة

شات
شات
شات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرى
شات بنات مصر
شات مصرى
بنات مصر
دردشة
شات مصرى
شات بنات
شات مصر
شات مصرية

شات مصرية
شات مصريه


شات بنات مصر
http://moon-masr.blogspot.com/