wtorek, 2 grudnia 2008
Biryani z kurczaka
Tym razem nabraliśmy ochoty na coś ostrrrego. Padło na Biryani z kurczaka.
To proste danie kuchni indyjskiej wywodzi się z Persji.
Potrawę, której głównymi składnikami są mięso i ryż, tradycyjnie przyrządza się na specjalne okazje. Nie można oczywiście pominąć dużej ilości użytych przypraw, które są znakiem tak charakterystycznym dla kuchni indyjskiej.
Bardzo populane w kuchni indyjskiej przyprawy korzenne, takie jak: cynamon, imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa czy szafran, wzbogacają smak i nadają potrawom niepowtarzalnego aromatu. Dzięki tak bogatej palecie smaków, na ogół proste i nieskomplikowane dania uzyskują niezwykłe smaki, które bardzo łatwo zaburzyć przez zastosowanie niewłaściwych proporcji.
My jednak próbujemy :)
Przed podaniem danie można wymieszać, my zjedliśmy w formie "uporządkowanej" ;)
Przepis pochodzi z części 3 "Kuchni Świata"- Indie, Tajlandia, Indonezja.
Biryani z kurczaka (2 porcje)
* 150g ryżu basmati
* 2 łyżki oliwy
* 1 duża cebula pokrojona w piórka
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* 1 papryczka chili drobno posiekana
* 1 cm korzenia imbiru utartego
* 330g filetu z kurczaka pokrojonego w kostkę 1,5x1,5 cm
* 1 łyżka pasty curry
* 1 łyżeczka soli
* szczypta garam masala
* 2 niewielkie pomidory pokrojona na wąskie cząstki
* szczypta mielonej kurkumy
* 2 listki laurowe
* 2 strączki zielonego kardamonu
* 3 goździki
* 1/2 łyżeczki nitek szafranu
Wypłukany ryż moczyć w zimnej wodzie ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i smazyć, aż lekko się zrumieni. Dodać czosnek, chili oraz imbir i smazyć ok. 3 minut ciągle mieszając. Włożyć mięso i smażyć aż się zrumieni ze wszystkich stron. Dodać pastę curry i garam masala, wymieszać i smażyć ok. 3-4 minut. Dodać pomidory i delikatnie wymiesaszać. Smażyć 3 minuty i zestawić z ognia.
Ryż gotować w wodzie z kurkumą i solą ok. 8 minut i odcedzić. Dodać listki laurowe, goździki, kardamon oraz szafran i wymieszać.
W żaroodpornym naczyniu układać na przemian warstwy ryżu i mięsa, na górze powinien być ryż. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać ok. 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz