niedziela, 30 listopada 2008

Kruche maślane dukaty


Ostatnie trzy dni upłynęły pod znakiem Weekendu Korzennego zorganizowanego przez Ptasię z blogu Coś niecoś. Chęci na korzenne pichcenie było we mnie aż nadto, za to z czasem krucho... i tak się złożyło, że upiekłam kruche ciasteczka właśnie. Przepis na nie jest na tyle prosty i banalny, że każdy, nawet największy kulinarny antytalent je upiecze. A naprawdę warto... ciasteczka są delikatne i kruche, a w smaku cudownie maślane i słodkie :) tym razem posypałam je również cynamonem, co jak najbardziej korzystnie wpłynęło na ich smak ;)
Mnie z podanych składników wyszło 110 malutkich , pyszniutkich ciasteczek. Oczywiście wielkość i kształty dowolne, ja tym razem wycinałam kieliszkiem małe talarki :)


Kruche talarki

* 300g mąki pszennej

* 200g zimnego masła

* 3 łyżki cukru pudru

* 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

* 1 żółtko


Ponadto
: białko, cukier i cynamon do posypania


Do pieczenia
: blacha wyłożona papierem do pieczenia


Mąkę i cukier wsypać do dużej miski, dodać drobno pokrojone masło, wymieszać. Nożem siekać masło do momentu, aż zostaną tylko bardzo drobne kawałeczki. Dodać śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Pozostałą część bardzo cienko rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.
Smarować białkiem, posypać cynamonem i cukrem.
Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

przepiękne zdjęcie:) Przepis przypomina mi, że obiecałem siostrze kruche ciastka. Muszę spróbować Twojej wersji z cynamonem

agata pisze...

dziękuję, zdjęcie ładne bo i ciasteczka pyszne :) takie banalne, ale jedne z najlepszych jakie można sobie wyobrazić :) i szczypta cynamonu, która dopełnia całości...

Anonimowy pisze...

proste i pyszne, dla ozdoby dodałam gruby, brązowy cukier - piekłam z synkiem - wspaniała zabawa!
a! - i bez proszku do pieczenia!
Beatrix