niedziela, 7 grudnia 2008

Pizza kolorowa... z pepperoni, pieczakami i papryką



To nasza najlepsza pizza. Doskonałe ciasto, raz może być bardzo grube i bardzo puszyste, innym razem trochę cieńsze. Dokładnie takie na jakie mamy ochotę.
Tym razem było umiarkowanie grube, od spodu chrupiące, wewnątrz gorące i miękkie... przepyszne!

Do tego nasz ukochany sos pomidorowy z zapuszkowanych pomidorów, pełen pachnących ziół i aromatycznego czosnku.

Zestaw składników do wyboru, w zależności od nastroju... tym razem pizza jest kolorowa, wbrew szarościom panującym za oknem. To nasz ulubiony zestaw: pieczarki, cebula, kolorowa papryka i pepperoni :)

Danie jest proste i co ważne w tym przypadku, jest go dużo. Ciasta i pozostałych składników wystarcza na całą dużą blachę z piekarnika... dla nas dwojga to jedzenie przez trzy dni :D





Kolorowa pizza z pepperoni
Ciasto
* 500g mąki pszennej
* 25g drożdży świeżych
* 300-350ml ciepłej wody
* szczypta cukru

* pół łyżeczki soli
* 5 łyżek oliwy
* suszone zioła (oregano, bazylia)


Sos

* 1 puszka pomidorów

* 4 ząbki czosnku
* zioła
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz


Dodatki
* 250g żółtego sera utartego
* 200g pieczarek pokrojonych w plasterki
* 2-3 cebule pokrojone w krążki
* po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki pokrojonej w paski
* 70g salami pepperoni w cieniutkich plasterkach

* 125 mozzarelli z zalewy (1 kula)


Do pieczenia: blacha wyłożona folią aluminiową, delikatnie wysmarowaną oliwą

Drożdże rozczynić w 100ml ciepłej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać z solą do miski, wlać rozczyn i dolewając wody zagniatać ciasto. Gdy będzie gładkie i sprężyste, dodać zioła i oliwę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie przygotować sos: pomidory przełożyć do rondelka. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, kiedy się rozpadną dodać zioła i czosnek. Dusić jeszcze 10 minut bez przykrycia, na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pokrojone w plasterki pieczarki poddusić na odrobinie oliwy, żeby odparowały i lekko się zrumieniły.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni.

Ciasto wyjąć z miski, rozciągnąć w rękach. Wyłożyć nim równomiernie przygotowaną blachę, formując dookoła wyraźny, ale niezbyt wysoki brzeg.
Tak przygotowane ciasto posmarować sosem pomidorowym i po kolei układać: żółty ser, pieczarki, cebulę, paprykę i salami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15-20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Posypać drobno pokrojoną mozzarellą i dopiec jeszcze 3-4 minuty, aby ser się rozpuścił, ale nie zrumienił.

6 komentarzy:

A. pisze...

oj dawno już pizzy nie robiłam a "chodzi" już za mną ze dwa tygodnie (jakoś zebrać się nie mogę ;))

ale jak zobaczyłam u Ciebie taką wspaniałą pizzę to jednak się zmobilizuję

a zestaw składników mój ulubiony :)

pzdr

agata pisze...

wbrew pozorom przy pizzy nie ma wiele pracy... ot, zagnieść ciasto bo później rośnie samo... pokroić składniki nadzienia i gotowe :)

kasiac pisze...

Bardzo apetyczna ta pizza. Chyba zrobię taką niedługo. To również mój ulubiony zestaw dodatków!

Tilianara pisze...

Jaka kolorowa i pełna letniego nastroju jest ta pizza :) Odkąd zaczęłam sama w domu robić pizzę, nie mogę już jej zamawiać - to wciąga :)))

Casia pisze...

Piękna pizza! Tak kolorowa i radosna, że aż chce się sięgnąć po kawałeczek ... albo i dwa ;)

Anonimowy pisze...

Agato,to pierwszy z Twoich przepisów, który wykorzystałam.
Mąż spodem do pizzy zachwycony. Farsz był inny pieczarki, cebula,cukinia, brokuł, salami i ser żółty - polecam.
Spód był smacznie wilgotny, nieprzesuszony.

Masz nową wielbicielkę.
Pozdrawiam,
Magda