poniedziałek, 8 grudnia 2008
Pumpernikiel Bożonarodzeniowy
Tym razem w Weekendowej Piekarni dokazywała Tilianara z Kuchni Szczęścia.
I trafiła w dziesiątkę! Święta zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa już pora myśleć o menu na tę wyjątkową okazję. A ten wypiek będzie idealnym uzupełnieniem do pachnących grzybami pierogów, gorącego barszczu czy pełnego aromatu kompotu owocowego.
Jedno tylko spojrzenie na tę brązową, lśniącą skórkę powoduje, że chce się wiedzieć co jest we wnętrzu tego cieszącego oka widoku. Jeden ruch nożem i ukazuje nam się aromatyczne, wilgotne wnętrze, pełne aromatu skórki pomarańczowej.
Wykonanie chleba jest łatwe, pracy przy nim niewiele, a efekt znakomity!
Zdecydowanie polecam miłośnikom korzennych smaków :)
Przepis podany przez Tili znajdziecie tutaj, a poniżej podaję ilość składników po modyfikacjach przeze mnie wprowadzonych.
Świąteczny pumpernikiel (1 bochenek)
* 15g świeżych drożdży
* 6 łyżek ciepłej wody
* szczypta cukru
* 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
* 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
* 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru
* 2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam typ 650)
* 1 szklanki mąki żytniej (ja użyłam razową typ 2000)
* 1 szklanka maślanki
Glazura
*1 łyżeczka melasy
* 2 łyżeczki wrzątku
Piernik
* 2 łyżki miękkiego masła
* 3 łyżki brązowego cukru
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
* 1/2 łyżeczki mielonych goździków
* szczypta proszku do pieczenia
* 50g mąki pszennej
* 3 łyżeczki wody
W misce drożdże rozczynić z ciepłą wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut.
Dodać skórkę pomarańczową, sól, kminek, koper, melasę, maślankę i mąkę żytnią. Dokładnie połączyć. Stopniowo dodawać mąkę pszenną, aż ciasto zrobi się sztywne, ale nadal lekko klejące.
Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 do 24 godzin (zostawiłam na 24 godziny).
Po wyjęciu z lodówki ciasto oprószyć mąką i wyłożyć na oprószony mąką blat. Zagniatać, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować z ciasta kulę i ułożyć na przygotowanej blasze. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować piernik. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i zagnieść zwarte ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 25 minut.
Ciasto na piernik cienko rozwałkować i wyciąć pożądane kształty.
Bochenek posmarować glazurą, nakleić ozdoby z piernika i dopiekać jeszcze 10-12 minut.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Ślicznie udał się chleb, Agatko milo mi ,ze piekłaś w miniony weekend
mnie również jest bardzo miło, że mogę uczestniczyć w tej wspaniałej zabawie :) i z niecierpliwością czekam na kolejną propozycję :)
Agatko, mam techniczne pytanie:
gdzie można kupić melasę? i ewentualnie czym mogę ją zastąpić?
Pola, ja kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, jest też w sklepach internetowych i na allegro.
Ciężko ją czymś zastąpić bo ma niepowtarzalny smak i aromat. Nadaje także wypiekom ciemnego koloru.
Można w zastępstwie użyc miodu, ale to już nie będzie to samo.
Pozdrawiam
agata
Dziękuję za szybką odpowiedź. Poszukam w takim razie melasy i upiekę wg tego przepisu, bo Twoje modyfikacje bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam.
Prześlij komentarz