wtorek, 24 lutego 2009

Kurczak z papryką zapiekany pod beszamelem


Dobrze znana wszystkim zapiekanka z kurczaka, urozmaicona warstwą pokrojonej w paski papryki. Danie bardzo aromatyczne i mocno czosnkowe. A jednocześnie bardzo delikatne, dzięki kremowemu beszamelowi.

Warstwa soczystej piersi z kurczaka ułożona na kawałkach papryki i cebuli. Zalana sosem beszamelowym, mocno przyprawionym czosnkiem, co urozmaica i wzbogaca smak potrawy.

Kurczaka mocno przyprawiamy i szybko podsmażamy na patelni. Mięso pozostaje soczyste, jest bardzo miękkie i wilgotne.

Zapiekankę można spróbować przygotować również z dodatkiem pieczarek czy różnokolorowej papryki :-)

Danie można przygotować w większej ilości. Odgrzewamy ją ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni. Można wzbogacić dodatkową warstwą sera ;)
Jako dodatek proponuję biały ryż (polecam basmati) i sałatę z sosem vinegret :o)



Kurczak zapiekany z papryką (4porcje)
* 400g filetu z kurczaka
* sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, oregano

* 4-5 łyżek oleju

* 2 duże cebule

* 2 średnie zielone papryki

* 100g startego żółtego sera


Sos beszamelowy
* 250 ml mleka

* 3-4 plastry cebuli
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 5-6 ziaren ziela angielskiego
* 5-6 ziaren pieprzu

* 2 listki laurowe

* 5-6 dużych ząbków czosnku

* 1 jajko


Kurczaka pokroić na kawałki 2x2 cm, natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce.

Przygotować sos beszamelowy

1 łyżkę masła rozgrzać w rondelku, wrzucić cebulę, zezłocić. Wlać mleko, dodać ziele, pieprz i liście, zagotować. Przelać do innego naczynia.
W garnuszku, w którym smażyła się cebula rozgrzać pozostałe masło, dodać mąkę i wymieszać. Wlewając powoli mleko, cały czas mieszać sos trzepaczką rózgą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 8-10m minut, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem.


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Cebulę pokroić w plastry, jedną paprykę w kostkę 2x2 cm, drugą w krążki.
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć ok. 5 minut, aż wszystko lekko zmięknie.
Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia.
Na patelni rozgrzać resztę oleju. Smażyć kurczaka na dużym ogniu ok. 5 minut, aż się zrumieni. Przełożyć na warstwę papryki z cebulą.

Lekko przestudzony sos beszamelowy wymieszać z jajkiem, polać nim mięso, na wierzchu ułożyć krążki papryki.

Piec ok. 30 minut, aż danie będzie gorące i lekko brązowe. Posypać startym serem i wstawić do piekarnika na 5 minut.

5 komentarzy:

Majana pisze...

Agatko, jaka apetyczna zapiekanka! Piękne zdjęcia :)

Anonimowy pisze...

Jak zwykle, w przypadku Twoich Agato receptur, smak znakomity, wyborny! Niestety konsystencja nie wyszła mi zwarta, co więcej, danie było dość płynne, idealne do np. ryżu :), i zastanawiam się, czy tak powinno być, czy sknociłam coś z beszamelem? Jak u Ciebie wychodziła konsystencja potrawy? Pozdrawiam, Sylwia

Anonimowy pisze...

Przed wsadzeniem do piekarnika sos był super - ach! - niestety w piekarniku się zważył a sok z papryki i kurczaka sprawił, że wszystko było zbyt płynne... a bardzo się starałam - ratowałam mieszając z makaronem żeby wchłoną nadmiar płynów ale kiepsko wyszło.

Anonimowy pisze...

Przepis fatalny. Sos zbyt wodnisty. Soki wydzielające się z kurczaka w trakcie pieczenia sprawiły że beszamel częściowo się zważył a częściowo...no nie wiem jak to określić - zupa się zrobiła....Ogólnie nie polecam.
Anna P.

Anonimowy pisze...

Agato,przepis jest wspanialy.Moj maz zachwycal sie nim,chociaz zmniejszylam ilosc czosnku to nadal dominowal w sosie,oraz zwiekszylam ilosc sosu gdyz bylo za malo by polac kurczaka.
Polecam go innym .
Pozdrowka:)