piątek, 28 maja 2010

Bułeczki owsiane na jogurcie


Lekkie i puszyste bułeczki z dodatkiem zmielonych płatków owsianych.
Z miękką skórką posypaną płatkami owsianymi. Wnętrze mają neutralne, więc pasują do wszystkiego.
Ciasto łatwo się wyrabia i dobrze formuje. Upieczone bułeczki można zamrozić.

Tym razem nie formowałam okrągłych bułek, tylko rozwałkowałam ciasto i pokroiłam na prostokąty (ciasto drożdżowe kroimy ruchem w dół przyciskając nóż do dołu, nigdy ruchem piłującym).
To dobra metoda dla wszystkich, którzy z formowaniem mają mniejsze lub większe problemy. I robi się to naprawdę szybko!


Bułeczki owsiane
(8 szt.)

* 300 g mąki pszennej
* 100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
* 50 g płatków owsianych
* 110 g jogurtu naturalnego
* 110 g wody
* 12 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży instant
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli

Na wierzch: mleko i płatki owsiane

W misce wymieszać obie mąki i płatki owsiane.
W kubku wymieszać maślankę z drożdżami i cukrem. Wlać do miski z mąką, dodać wodę i odstawić na 30 minut.
Dodać sól i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1-1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 20x30 cm (grubość ok. 1 cm).
Pokroić na 8 części i przenieść bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Posmarować mlekiem i posypać płatkami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

14 komentarzy:

Majana pisze...

Piękne bułeczki, idealne na sobotnie śniadanko:))

Anonimowy pisze...

Jak zawsze pięknie! Pozwoliłam sobie wydrukować przepis. Może nawet zaraz pójdę je zrobić... Pzdr Aniado

Just My Delicious pisze...

sliczny jest ich kształt!

kasiek.pe pisze...

Mają cudny kształt i muszą być pyszne :-)

rain.drop pisze...

Agatko, cudowne bułeczki! Zapisuję sobie Twój przepis do wypróbwania :)

Anonimowy pisze...

Ja, to mam większe problemy z wałkowaniem aniżeli formowaniem, więc raczej pozostanę przy tradycyjnej metodzie. ;)
I choć wolę chrupiące bułeczki, to i taką, uroczą, bym nie pogardziła! :)

Pozdrawiam!

Dewi pisze...

Gorgeous looking oatmeal bread!

asieja pisze...

bułeczki posypane płatkami owsianymi są tymi, które najczęściej kupuję.. pora upiec własne.

Waniliowa Chmurka pisze...

Zrobię je na jutrzejsze śniadanie.
Dziękuję.

Waniliowa Chmurka pisze...

Agatko,
już są:)

http://galeriachleba.blogspot.com/2010/06/bueczki-owsiane-na-jogurcie.html


Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze:*

agata pisze...

Zeszło się nieco dłużej niż do "jutrzejszego śniadania", ale bardzo mi miło, że je upiekłaś :)
Mam nadzieję, że Ci smakują :)

pozdrawiam
agata

Anonimowy pisze...

mniam...postanowiłam wczoraj je upiec i klapa po całości,wyszły bardzo suche,mało co miały miękkiego śrobka:(Co mogłam popsuć???

agata pisze...

Być może zbyt krótko wyrastały lub ciasto było zbyt cienko rozwałkowane.

Anonimowy pisze...

Czy ciasto na te bułeczki ma być twarde? Wyszło dosyć twarde choć składniki co do grama jak w przepisie...