środa, 23 czerwca 2010
Dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią
Początek lata co roku stoi pod znakiem przetworów z truskawek.
To przetwory z tych właśnie owoców są jednymi z najchętniej zjadanych w okresie jesienno-zimowym.
Nie gotuję kompotów, ale dżemy i konfitury truskawkowe w przeróżnych wariantach. O ile w ubiegłym roku nie miałam okazji przedstawić na blogu żadnego z truskawkowych przetworów, o tyle w tym roku postaram się kilka przepisów okraszonych zdjęciami wpisać.
W ubiegłym roku z racji posiadania zamrażarki o dość dużej pojemności mogłam sporo truskawek zamrozić, a w późniejszym okresie wykorzystywać je w deserach. W tym roku przyjemności tej nie będę miała, dlatego jak najwięcej tych słodkich owoców muszę zamknąć w słoikach :-)
Cudowny zapach tych owoców w środku mroźnej zimy przywodzi na myśl wspaniałe lato :-)
Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszny dżem truskawkowo-bananowy z wanilią.
Słodki, aksamitny, bardzo aromatyczny. Połączenie truskawek z bananem jest jednym z moich ulubionych. A wanilia zarówno z truskawkami, jak i z bananami doskonale współgra.
Ważne żeby banany były jak najbardziej dojrzałe. Mnie udało się kupić takie z prawie całą czarną skórką, niesamowicie słodkie i niesamowicie tanie ;-), dzięki czemu ilość cukru w moim dżemie mogłam dość znacznie zredukować. Jeśli ktoś lubi dżemy bardzo, bardzo słodkie, to proponuję użyć więcej cukru.
Zapraszam na pyszny dżem z truskawek i bananów pachnący wanilią.
Proporcje wystarczą na 5-6 słoiczków o pojemności ok. 330 ml każdy
Dżem truskawkowo-bananowy z wanilią
* 2 kg truskawek
* 1 kg bananów (waga ze skórką)
* ok. 500 g cukru (lub inna ilość, wg smaku)
* sok z jednej cytryny
* 1 laska wanilii
* 25 g pektyny owocowej (1 op.)
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny, aż puszczą sok (czasami zostawiam owoce w lodówce na całą noc, mam wtedy więcej soku).
Banany obrać za skórek, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny, zasypać pozostałym cukrem i wymieszać.
Sok z truskawek zlać, owoce lekko zgnieść, dodać ziarenka wyłuskane z wanilii i laskę waniliową. Zagotować na małym ogniu (gdyby pojawiło się dużo soku, należy go odlać).
Dodać banany, wymieszać i nadal gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, często mieszając (ok. 45 minut). Dodać pektynę i gotować jeszcze ok. 5 minut.
Gorący dżem przełożyć do czystych, wyprażonych słoików i zakręcić. Odstawić na zakrętkach do całkowitego ostygnięcia.
***
Niebawem na straganach zagoszczą wiśnie. Już teraz proponuję przygotowanie wiśni w słodkim, czekoladowym syropie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
20 komentarzy:
No powiem Ci moja droga, że dżemu truskawkowo-bananowego to ja nie jadłam. Twoja propozycja baaardzo do mnie przemawia, tym bardziej że idę dziś po truskawy i w bliżej nieokreślonej przyszłości chciałam zrobić jakiś dżemik. Teraz już wiem jaki, no wielkie dzięki za dzisiejszy pomysł!
Taki dżemik to musi być rozkosz dla podniebienia;)
carocordata, jak dziś kupisz truskawki, to proponuje nie zwlekać zbyt długo :)
Cieszę się, że przepis Ci się podoba. Dżem z bananów i truskawek jest przepyszny, zobaczysz :)
filozofia smaku, to JEST rozkosz dla podniebienia i dla pozostałych zmysłów również. Nie dowie się kto nie spróbuje :)
pozdrawiam
agata
Oj te wiśnie szybko zniknęłyby w moich ustach :)
Agato, zwlekać nie zamierzam, niech no tylko dorwę gdzieś banany. Im dłużej myślę o tym dżemie, tym bardziej mam ochotę go zrobić. Skusiłaś mnie tym połączeniem, nie ma co. Pozdrawiam cieplutko!
Mam ogromną ochotę przygotować jakieś truskawkowe przetwory. A banany i truskawki... poezja!
szczególnie te wiśnie w syropie czekoladowym mi się spodobały :) zapisuję :)
Też zrobiłam taki dżem, zupełnie przypadkowo wpadłam na to połączenie:), z tym, że jeszcze nie zdążyłam go wstawić na bloga. Pozdrawiam
Cóz za niezwykłe i cudowne połączenie! Taki dżem to dopiero musi cudownie smakować! Pyszności! :))
Śliczny ma też kolor i zdjęcia takie piękne:)
Pozdrawiam.
w dżemach jeszcze nie znam, ale samo truskawkowo bananowe połączenie uwielbiam. bardzo pysznie i aromatycznie zapowiadają się te Twoje słoiczki.
takiego dżemu jeszcze nie próbowałam a mam jeszcze sporo truskawek.... ;)
podoba mi sie pomysl na dzem, z checia bym go sprobowala, ale u nas truskawaki zbyt drogie :-(
Witam,
podczytuję Pani bloga codziennie rano w pracy ;-)
ten przepis mnie zaintrygował i na pewno dzis zrobię..
ile wychodzi słoiczków?
Bardzo mi miło :)
Z tych proporcji otrzymałam 6 słoiczków o pojemności ok. 330 ml każdy.
pozdrawiam
agata
Wow ciekawe połączenie smaków:)
Buziaki
zrobilam, dzem jest wysmienity, wlasnie bede dorabiac kolejne sloiki, bo maz sie domaga
Świetnie :)
MOże spróbujesz truskawek z jagodami?
pozdrawiam
agata
Jak juz pisalam Ci na CC Agatko - barrrdzo mi sie ten Twoj dzem podoba! :)
Truskawki z bananami mają świetny dzidziusiowy smak!
Robiłem je w tym roku.
Robiłam dżem z bananami w niedzielę, nie mogłam się powstrzymać, jest pysznyyyyy
Prześlij komentarz