poniedziałek, 14 czerwca 2010

Maślana młoda kapusta, duszona z pomidorami


Kiedy tylko pojawiają się na straganach dorodne główki młodej kapusty, nie ociągam się zbytnio jej przygotowaniem. Kapusta duszona z masłem i pomidorami to jeden ze sposobów, w jaki ją przyrządzam.
Często robię również kapustę z dużą ilością koperku, a także ze schabem uprzednio lekko podsmażonym (jak mięso do bigosu).

Maślana kapusta jest pyszna,delikatna, rozpływa się w ustach. Dodatek pomidorów przełamuje lekko ten maślany smak i doskonale się komponuje.
Tak przyrządzona kapusta może być samodzielnym daniem (podana jedynie z bułeczką lub kromką świeżego chleba), równie dobrze smakuje jako dodatek do mięs.

Gorąco polecam :-)



Kapusta duszona z pomidorami i masłem
(4 porcje)

* 1 średnia główka młodej kapusty
* 1 duża cebula
* 50 g masła
* 3 pomidory
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* liść laurowy i ziele angielskie

Kapustę poszatkować niezbyt drobno, włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Zalać 1 szklanką wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu. Kapusta po ok. 15-20 minutach będzie już dość miękka.
Cebulę posiekać, poddusić na maśle na jasno złoty kolor. Dodać do kapusty.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do kapusty.
Gotować wszystko razem jeszcze ok. 10-15 minut, aż pomidory prawie całkowicie się rozpadną.
Doprawić solą i pieprzem.

13 komentarzy:

Majana pisze...

Jejku Agatko, wygląda tak pysznie! nigdy takiej maślanej nie robiłam, a wyobrażam sobie jaka musi być smaczna:) I jeszcze pyszne, świeże pomidorki do tego,mniam:)

Pozdrawiam serdecznie:)

Piegowata pisze...

Wygląda smakowicie! I tak musi smakować, chyba się skuszę:)

wielgasia pisze...

U mnie też kapucha, moje ulubione smaki. Twoją wypróbuję jutro, bo oczywiście mam potrzebne składniki.

Anonimowy pisze...

Też straszliwie uwielbiam młodą kapustę - choć sama nigdy nie miałam jeszcze okazji jej przyrządzać.

Dodatek pomidora wydaje się być rzeczywiście ciekawym przełamaniem.

Pozdrawiam! :)

Agnieszka pisze...

Bardzo lubię młodą kapustę, a z pomidorami jeszcze nie miałam okazji jeść. Z pewnością smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam ! :)

Ewelina Majdak pisze...

Agatka ja mogę napisać u Ciebie dokładnie to samo :)
Też dziękuję, że pomimo różnych zdarzeń do mnie zaglądasz:*
Ja też czasem nic nie piszę, bo och ach i smaczne to nie moja bajka :) Lubię napisać coś więcej, a jak mi słowa się nie układają w nic ciekawego to nie piszę. Ale patrzę, zaglądam i podziwiam :)
Kapustę robimy tak samo! Ja zawsze siekam tak ze dwa pęczki koperku tak dla smaku no i nigdy nie zagęszczam mąką bo nie lubię :)

Uściski Agatko!

Dewi pisze...

This look absolutely delicious!

gosiaa99 pisze...

Z pomidorkami nie robialam, ale za to z sosem tak. Podoba mi sie nastepnymr azem zrobie twoim sposobem:)

Paula pisze...

z masełkiem...mniam :)

asieja pisze...

kapusta duszona z masłem.. to lubię. pomidorów nigdy nie dodajemy.

ewena pisze...

Pomidorów nie dodaję, bo mi szkoda(kapusty;)), ale koniecznie wypróbuje Twój przepis, bo wygląda pysznie!

andzia-35 pisze...

U mnie przygotowywana zazwyczaj ze skwareczkami lub sosem słodko- kwaśnym, pieczarkami i kiełbaską:)))
ale na taką maślaną również skusiłabym sie:)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Ja duszę kapustkę namiętnie ;) Uwielbiam tę młodą, z pomidorem i bez.