środa, 16 czerwca 2010
Najłatwiejsze bułki pszenno-żytnie
To jedne z najłatwiejszych i najsmaczniejszych bułeczek. Z cienką, chrupiącą skórką i miękkim miąższem.
Bez wymyślnych składników, tylko mąka, sól, woda i drożdże. Bez jajek, bez mleka, bez masła, bez cukru. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, jest miękkie i bardzo plastyczne.
Bułki są smaczne również następnego dnia po upieczeniu. Oczywiście można zamrozić :-)
Bułeczki pszenno-żytnie
(10 bułek)
* 400 g mąki pszennej
* 100 g mąki żytniej typ 1400 (może być innego typu, np. 700)
* 300 ml wody
* 10 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka soli
W misce wymieszać 100 ml wody i drożdże, dodać 2 łyżki mąki pszennej. Odstawić na 10-15 minut, aż na powierzchni mieszaniny pojawią się bąble. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, miękkie ciasto.
Przykryć miskę folią lub ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto urośnie ponad dwukrotnie).
Podzielić ciasto na 10 części i uformować bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż bułeczki podwoją objętość (ok. 40 minut).
Piec 12-15 minut w temp. 200 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
16 komentarzy:
bo najlepsze bułki, Agatko są właśnie bez tych wszystkich dodatków :) ewentualnie jakieś nasionka...
Jaki świetny bezproblemowy przepis! Koniecznie do wypróbowania, bo bułeczki wyglądają przepysznie Agatko!
Pozdrawiam:)
jak bez masła to przepis zapisuje ;)
Cos mi sie wydaje ze to beda moje pierwsze bułki ;)
Czasem dobrze jest upiec coś pysznie prostego...
Pozdrawiam!
Sliczne buleczki. Zapisuje przepis. Przepisow na dobre pieczywo nigdy nie jest za wiele :)
przepis zapisuję :) ślicznie wyglądają!
ilośc składników i prostota bardzo zachęcają. i zdjęcia pyszne!
Cudowną mają skórkę-lubię.
Wczoraj wieczorem zrobiłam bułeczki. Wyszły przepyszne ale zostawiłam je na drugi dzień na śniadanie zrobiły sie lekko gumowate i już nie miały tej fajnej chrupiącej skórki. Teraz moje pytanie: zrobiłam coś nie tak czy one takie są
Są wspaniałe!!!I takie łatwe do zrobienia...SUPERRR!
upiekłam, są pyszne, ale czemu mi się nie przyrumieniły?
moje również się nie przyrumieniły :( może trzeba je czymś posmarować ? mlekiem ? jajkiem ? hmm
eh nie wyszły, nie wiem dlaczego zrobiłam wszystko jak w przepisie...nie wrócę do tych bułeczek
Super przepis, atrakcyjne zdjęcia. Polecam swój przepis na bułki pszenno żytnie: http://pancook.pl/bulki-pszenno-zytnie. Mam nadzieję, że wam również zasmakuje.
Własnie je pieke są cudne s zeby byly rumiane to pieke na termoobiegu wczesniej namoczone woda:)
Rozczyn musiałam zrobic w standardowy sposob: cukier i mleko bo na wodzie nie chciały rosnąć. Polecam wlozyc rosnące ciasto do minimalnie rozgrzanego piekarnika. Oprocz rozczynu zastosowalam sie do przepisu, wyszly puszyste buleczki z chrupiącą skorka
Prześlij komentarz