piątek, 18 czerwca 2010

Zupa krem z cukinii i świeżego ogórka

Znowu zapowiadają pogodę w kratkę. Jakby nie mogła się zdecydować.


Cukinia od wielu lat zajmuje wysoką pozycję w moim kulinarnym kalejdoskopie. Jest niskokaloryczna i ma dobry wpływ na przemianę materii. Niestety nie grzeszy dużą ilością składników odżywczych. Ale dla tego smaku gotowa jestem przymknąć na to oko :-)
Cukinia nadaje się do przerabiania na zupy, zapiekania, gotowania, duszenia, smażenia i mrożenia. Doskonale smakuje w marynacie i w sałatkach. Wyborna z grilla i z piekarnika.
Mniejsze okazy mają miękką, cienką skórkę i nie wymagają obierania. Większe należy pozbawiać grubej skóry.

Ostatnimi czasy renesans przeżywają kremowe zupy.
Krem z cukinii świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i w postaci chłodnika (można wtedy wkroić do niego świeżego ogórka, koperek i szczypiorek).

Smacznego!

Zupa krem z cukinii i świeżego ogórka
(4 porcje)

* 350 ml wywaru (mięsnego lub warzywnego) + 350 ml wody
* 1 łyżka masła
* 1 cebula
* 1 średniej wielkości cukinia
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 ogórka (ok. 7 cm)
* 100 g przecieru pomidorowego
* 50 g kremowego serka topionego
* sól, pieprz i mielona papryka

Cukinię i ogórka zetrzeć ze skórką na tarce (osobno).
Wywar z wodą zagotować.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać startą cukinię i dusić ok. 10 minut. Dodać przeciśnięty czosnek i wymieszać.
Przełożyć do wywaru, dodać startego ogórka i przecier pomidorowy, gotować ok. 10 minut. Zmiksować.
Dodać serek i gotować, aż się rozpuści a zupa nieco zgęstnieje (ok. 15-20 minut). Doprawić do smaku.
Na talerzach oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

11 komentarzy:

margot pisze...

to ja do ciebie już na tą zupę lecę , bardzo smakowita

LidKa pisze...

Bardzo podoba mi się ten pomysł. Zdecydowanie do zrobienia. Bardzo lubię kremowe zupy:)

Majana pisze...

Fajna zupka Agatko, a ja bardzo lubię cukinię:))
Pozdrawiam Cię:)

Ewelina Majdak pisze...

Agata mam super fajny przepis do wypróbowania na pewno się Tobie spodoba!
Z zeszytu Mamy - muszę tylko przekopać przenośny dysk i wyślę jak tylko znajdę :)
Masz rację cukinia jest genialna i to jedno z moich ulubionych warzyw :)
Bakłażan przy cukinii 'wymienka'
:D
Śliczne miseczki!

rafasia pisze...

Rewelacyjny kolor! Taka słoneczna - doskonała na lato.

Arvén pisze...

Muszę się w końcu przekonać do cukinii, bo wygląda po prostu szałowo :D

Magdalena pisze...

Interesujaca propozycja na zupe, zwlaszcza ten ogorek mi sie w niej podoba.

Anonimowy pisze...

To już kolejny przepis na zupę, który zawiera świeże ogórki "na ciepło". Do tej pory nie mogę uwierzyć, że to jest "zjadliwe", ale Twój przepis (a szczególnie zdjęcia) są tak zachęcające, że... Drukuję i będę próbować:) Pzdr Aniado

agata pisze...

Polu, co to za przepis? Nie mogę się doczekać :)
Bakłażana też lubię, ale cukinia daje mi większe pole do popisu :)

Arvén, najwyższa pora. Cukinia jest bardzo delikatna, zdrowa i bardzo smaczna ;) Na pewno Ci posmakuje.

Aniu, jest zjadliwe. Jesteśmy cali i zdrowi. Czekam niecierpliwie na recenzję :)



pozdrawiam
agata

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

POdoba mi się dodatek swiezego ogórka, to taki powiew świeżości i lata na talerzu :)

cukrowa wróżka pisze...

Ciocia obdarowała nas cukinią gigantem. I ogórkami. I jak z nieba mi spadl Twój przepis. To znaczy, sama wyszukałam. :) Już się cebulka smaży. :)