Puszyste, lekko biszkoptowe, ale wilgotne. Owoce tak naprawdę jakiekolwiek, byle dużo.
Dobre na śniadanie, ze szklanką mleka, pyszne jako deser, jeszcze ciepłe z lodami, do kawy.
Z połowy ilości podanych składników można upiec ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm.
Ucierane ciasto z truskawkami
proporcje na blachę ok. 25 x 35 cm
5 jajek
200g cukru
150g bardzo miękkiego masła
500g mąki pszennej (zwykłej lub krupczatki)
2/3 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500g truskawek
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Większe owoce przekroić na połówki, mniejsze zostawić w całości.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jajka utrzeć z cukrem na gęstą białą masę, cały czas ucierając dodawać po łyżce masła.
Stale miksując dodawać mąkę w 4-5 porcjach.
Następnie wymieszać śmietanę z proszkiem do pieczenia (dobrze jest zrobić to w większym naczyniu, bo śmietana spieni się i powiększy objętość) i całość dodać do ciasta. Zmiksować krótko, ale dokładnie.
Ciasto wyłożyć na blachę, szybko ułożyć truskawki i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka.
Po wystygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
21 komentarzy:
mniami!! (:
faktycznie łatwe, a jak do tego smakowicie wygląda :)
pychotka! :))
fajnie,że znów dzielisz się z nami pysznościami.
zimne mleko i taki kawałek ciasta (byle duży) i można zaczynac pieknydzień..
pysznosci:) a ja tak bardzo lubie wszelkie owocowe ciasta:)
Super,że wreszcie do nas wróciłeś Agatko, ja do gotowania mam dwie lewe rączki, ale twój blog mnie inspiruje, potrawy z Twoich przepisów robię, szkoda tylko , że nie mam pojęcia o pieczeniu;/, ale może najwyższy czas zacząć. Dzięki, że jesteś :* ;)Olka
a ja właśnie kończę zajadać miskę truskawek, które miały wylądować w cieście:) cóż to chyba zdrowsze od ciasta...a równie pyszne:) pozdrawiam
Wspaniałe to ciasto Agatko. Lubimy owocowe ,lekkie ciasta.
A wiesz, moja mama ma takie same talerzyki:)
Pozdrawiam.
wygląda cudownie!
ależ narobiłas mi na takie ciasto ochoty... ;]
o tak, znam smak takiego ciasta, zawsze podejrzanie szybko znika :) pozdrawiam
o tak.. z zimnym mleczkiem idealne :)
ciasta ucierane - moje ulubione - zawsze pyszne :)
Wyszedł zakalec... :-( Nie wiem, dlaczego, ale zupełnie nie mam ręki do ciast biszkoptowych! Nie wychodzą mi po prostu! Ciekawe, co tym razem zrobiłam nie tak... Za wcześnie wyjęłam z piekarnika? Powinno tam stygnąć?
Agata, I really like how simple and beautiful your strawberry cake is.
Śliczne! Choć ja nie mam wystarczająco cierpliwości do ciast z truskawkami.. Wszystkie owoce są już zawsze zjedzone, nawet zanim uda mi się wyciągnąć mąkę i cukier;))
Właśnie je zrobiłam i rzeczywiście jest pyszne:):)
Kucharząca Magda, czy ciasto piekłaś do suchego patyczka? To jest jedno z tych ciast, które nie powinno się nie udać.
Zawsze wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu.
Aneta, bardzo się cieszę :)
wspaniały i bardzo prosty przepis. Ciasto zachwyciło gośći.Dziękuję
Skoro taki łatwy to muszę spróbować go upiec, rozgrzewam kocioł gazowy i do roboty.
Hi, just wanted to say, 토토사이트
I loved this post. It was practical. Keep on posting!
Your good writing makes many people feel happy.
With a lot of writing, you are moved a lot. I also have a lot of interactions with you
I want to feel alive and be happy, saying that I will be a good friend with you, and I will be very happy too. I hope there are always good things and happy days. I always cheered for you.
Thank you
스포츠중계
스포츠토토
스포츠토토티비
Prześlij komentarz