czwartek, 11 lutego 2010
Bułki hamburgerowe z sezamem. Jak w McDonald's. Hamburger Buns.
Bardzo długo testowałam różne przepisy na bułki do hamburgerów. Wstyd przyznać, ale dążyłam do tego aby uzyskać smak bułek, jakie serwują w McDonaldsach... :-) Miękkie, maślane, lekko słodkie.
I to nie tak, że się tam stołuję, bo nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam jakikolwiek fastfood. Ale mam w domu miłośnika pizzy, hamburgerów i kebabów. :-) Oczywiście tych w domowym wydaniu.
Tak więc testuję. Smażę tortille, przyprawiam mięso, stale szukam nowych przepisów na pizzę, bo a nuż uda się coś poprawić w smaku, który wydaje się nam idealny.
Są przepisy, do których stale wracam, a i tak za każdym razem potrawy smakują inaczej. A bo to inna mąka, nie takie mięso czy piekarnik nie chce współpracować.
I pewnie nie przestanę testować nowych przepisów, ale teraz to są dla nas idealne hamburger buns. Najlepsze bułeczki do hamburgerów.
Można mrozić, po rozmrożeniu smakują jak świeże. Można podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem.
Bułki hamburgerowe z sezamem
10 dużych bułek
* 500g mąki pszennej typ 450 wysokobiałkowej (co najmniej 12% białka)
* 300 ml mleka
* 10g świeżych drożdży
* 50g miękkiego masła
* 30g (2 łyżki) cukru
* 1 łyżka miodu
* 5g(1 łyżeczka) soli
Na wierzch
* mleko do posmarowania
* sezam do posypania
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia
Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami cukrem i miodem, odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wlać mleko z drożdżami, dodać masło i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut.
Miskę przykryć folią i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania złożyć dwukrotnie (wyjąć na blat, lekko rozciągnąć i złożyć jak list).
Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki po ok. 90g każdy. Uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
33 komentarze:
Na pewno się skuszę!:)
Pyszniutko się prezentują i na pewno są smaczne!:)
Pozdrawiam.
Fantastyczne zdjęcia! Dlaczego ja do Ciebie wcześniej nie trafiłam...
Agata, u mnie co prawda już nie ma, ale zawsze możesz sama upiec :)
majanko, są bardzo smaczne :)
anno, czuj się u mnie dobrze :)
Pozdrawiam
agata
Właściwie, to nie bardzo przepadam za hamburgerami. To mięso mnie odrzuca. Ale na bułeczkę bardzo chętnie bym się skusiła! ;)
Pozdrawiam!
Wyglądają pięknie, na pewno wypróbuję :)
ja mam dodatki tylko bułek brak... gdybym tak mogła sięgnąć przez monitor... :)
Wyglądają cudownie. Piękne zdjęcia. A taką bułeczkę, to i bez dodatków z przyjemnością - i filiżanką herbaty - skonsumowała bym :)
Świetne bułeczki!
Sliczne! Okraglutkie i rumiane, idealne Agatko :)
Pozdrawiam!
Ja już zrobiłam i są przepyszne:
http://muffingirl.blox.pl/2010/02/Bulki-hamburgerowe-z-sezamem.html
Dziękuję za przepis :)
Świetnie Ci się udały :)
Nie dość, że bułki mamy takie same, to i ściereczkę identyczną:)
Bułeczki wyszły pyszne, na podstawie Twojego przepisu zrobiłam pełnoziarniste: http://mniamniam.blox.pl/2011/09/Pelnoziarniste-bulki-do-hamburgerow.html
Pyszne ! :)
Bardzo dziękuję za przepis :)
Może nie wyszły mi takie idealnie okrąglutkie jak u Ciebie, ale smakowały ! (zawsze mam problem z tym, by równomiernie rosły)
Takie mi wyszły, a co, pochwalę się ;)
http://notatnikkulinarnyodkrywcow.blogspot.com/2011/10/bueczki-hamburgerowe.html
Moje zdjęcie nie najlepszej jakości, ale bułeczki naprawdę smaczne i coś mi się wydaje, że jeszcze nie raz będę je piekła :)
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka
Te bułeczki są doskonałe:) warte poświęconego im czasu (mam na myśli wyrabianie):)
droga Agato - upiekłam bułeczki wedle Twojego przepisu i są to idealne bułeczki - najlepsze jakie jadłam i na pewno wiele razy do nich powrócę, na razie jestem pod wielkim wrażeniem, dziękuję za przepis i chwalę je na moim blogu także, żeby jak najwięcej osób skorzystało :)
Na pewno sa smaczne, ale nie wierze, ze takie jak mcdonalds. Tam nie ma maki, masla itp, ale sa srodki chemiczne blizej nam nieznane.
Zrobiłam na razie ciasto, słabo bardzo wyrosło, zastanawiam się czy aby na pewno 10g drożdzy tylko?
Mi wyszło bardzo luźne to ciasto, mam nadzieję, że jeszcze trochę wyrośnie bo nie uformuję z tego co mam żadnego kształtu :-( Wszystko robiłam jak w przepisie.
robiłam kilka podejść do domowego pieczywa ale zawsze niestety kończyło się niezbyt smacznymi gniotkami którymi na drugi dzień mogłabym wybić szybę :) czytając Twój przepis powiedziałam sobie - no dobra, ostatnia próba - i co ? i w życiu nie jadłam lepszych swojskich bułek!!! dość mocno czuć drożdże, ale my to akurat uwielbiamy, no i na drugi dzień są tak samo smaczne i miękkie, dziś znowu powtórka - zabieram się do wyrabiania :)
Właśnie wcinamy ciepłe bułeczki, genialnie delikatne, pycha!!! Takiego przepisu szukałam (wcześniej testowałam z dodatkiem mleka w proszku i tego składnika chciałam uniknąć). Dziękuję i smacznie pozdrawiam
Bułki wyszły pyszne, idealne do hamburgerów, polecam!
A mnie wyszedł zakalec ;p
Wyszły mi piękne, pyszne bułeczki :D Zrobię je nie jeden raz! Zapraszam do mnie :D http://mycooking-mypassion.blogspot.com/2014/06/piers-z-kurczaka-curry-w-porach-z.html
Przymierzam się do zrobienia tych bułeczek. Chciałabym tylko wiedzieć co daje dwukrotne składanie ciasta i czy jest to konieczne, aby bułeczki wyszły? Pozdrawiam serdecznie
Witam. Bułeczki wyglądają przepysznie! Czy na drugi dzień są też dobre czy najlepiej zrobić je tego samego ddia gdy będą podane? Pozdrawiam!
A ja sie zapytam o jajko, czy jego dodatek zmienia cos w smaku?strukturze ciasta?bo Ty nie dodajesz.Bez sa bardziej puchate?
Robiłem i robić będę bułki tylko z tego przepisu. Wychodzą idealne, jestem perfekcionista wiec robię wszystko dokładnie z gramami i po prostu wyhlchodzi super! Używam mąki typ 450 oraz 22% białka
Na cieplo smakują najlepiej, następnego dnia tracą swoją puchowosc ale nadal są super :)
Stają się puszyste, ciasto jest lepiej bapowietrzone :)
witam,
gdzie animim dostal taka 22% make
"Robiłem i robić będę bułki tylko z tego przepisu. Wychodzą idealne, jestem perfekcionista wiec robię wszystko dokładnie z gramami i po prostu wyhlchodzi super! Używam mąki typ 450 oraz 22% białka "
duzo widzialem ale maki takiej jeszcze nie.
gdzie mozna dostac taka? jakiej firmy?
Stosuję ten przepis od jakichś 6 lat i jest najlepszy jaki znam. Cieszę się że w internecie nic nie ginie i mogę znaleźć tę stronę po kilku latach.
Pierwszy raz robiłam ten przepis rowno 7 lat temu i do tej pory pozostaje najlepszy. Dziękuję
Prześlij komentarz