sobota, 7 marca 2009
Ciasto z wiśniami i płatkami owsianymi. Superszybkie.
Zainspirowana pozytywnymi recenzjami tego ciasta na forum CinCin, postanowiłam upiec je dzisiejszego poranka. Przygotowanie trwa kilka minut, piecze się równie szybko, a na ciepło smakuje wyśmienicie. Na zimno wcale nie gorzej :-)
To ekspresowe ciasto jest miękkie, wilgotne, pachnie cytrynowo-kokosowo :o) Posypka z wiórków kokosowych, cukru i płatków owsianych podczas pieczenia robi się krucha, co czyni ciasto jeszcze bardziej atrakcyjnym :)
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Składniki są równie proste i wydają się takie zdrowe: płatki owsiane, mąka graham i wiśnie :o) Gotowa masa jest bardzo gęsta, więc wiśnie nie opadają na dno, tylko zostają dokładnie tam gdzie je umiejscowimy :-)
Płatki w posypce można zastąpić posiekanymi migdałami lub dowolnymi orzechami.
Superszybkie ciasto z wiśniami
* 150g miękkiego masła
* 110g cukru
* 2 jajka
* sok, miąższ i skórka otarta z połowy cytryny
* 100g mąki (użyłam 50g mąki pszennej i 50g mąki pszennej graham)
* 125g płatków owsianych
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 200g wiśni
Posypka (składniki zmieszać)
* 25g wiórków kokosowych (migdałów, orzechów)
* 25g cukru
* 2 łyżki płatków owsianych
Do pieczenia: tortownica o średnicy 20 cm (w oryginale 22-24 cm), wysmarowana masłem (spód wyłożyłam folią aluminiową)
Jeśli używamy wiśni mrożonych, należy je rozmrozić i dokładnie osączyć na sicie.
Masło z cukrem utrzeć na jasną masę, dodać cytrynę i wbijać po jednym jajku cały czas miksując. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia i płatki, cały czas miksując. Wyłożyć do przygotowanej formy, wiśnie delikatnie powciskać i posypać posypką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25-35 min (piekłam ok. 40 minut), do suchego patyczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
16 komentarzy:
Fajne, zapisuje do wyprobowania!
superśliczne!
uwielbiam płatki owsiane
ps. dzisiaj zrobiłam Twoje flornetynki.. wkrótce umieszczę na blogu;-)
Swietne , szybkie, pyszne i śliczne ciasto! Koniecznie do wypróbowania :))
Pozdrówki.
aż pachnie przez monitor to ciasto
Mniam :)! Cudowne ciasto :). A to połączenie wiśni z płatkami owsianymi... Ahh, musi być pyszne :).
Mmmm, bardzo apetyczne ciasto i mojemu mężowi pewnie by się bardzo spodobało, bo on wszystko z wiśniami wcina bardzo chętnie :) ja zresztą też :) Przepis już wydrukowany :)
Konsti, koniecznie spróbuj, u nas zniknęło równie szybko jak się pojawiło :)
asieja, cieszę się, mam nadzieję, że smakowały. Czekam na wpis z niecierpliwością :o)
majanko, do tego ma pozytywne recenzje i na pewno się uda :-) czego chcieć więcej?
margot, kto jak kto, ale Ty doskonale wiesz jak ono pachnie :o) i jak smakuje!
olala- jest pyszne :)
Tili, zastanawiam się, czy nie mamy w domu tego samego mężczyzny... bułkożerca, wiśniożerca... :D
Szczena mi opadla. Bardzo apetyczne.
Przepysznie się prezentuje!
świetny przepis, ale skąd wziąć wiśnie w marcu?
dziewczyno-z-sasiedztwa :)moje były z zamrażalnika :-) a w sezonie zazwyczaj z drzewa lub, w ostateczności można kupić na targu :)
pozdrawiam
w sezonie to każdy wie, ale w marcu? dzięki za odpowiedź
jeśli znajdziesz mrożone gdzieś w sklepowych zamrażarkach to myślę, że śmiało możesz dodać :)
też będę musiała poszukać, bo moje zapasy właśnie się skończyły :-)
Bardzo fajne to ciasto:)Niedługo się na nie skuszę:)-bo już widzę,że warto!:D
Olcia, smakowało wszystkim, więc warto spróbować. Do tego jest bardzo łatwe :)
wygląda świetnie! Czy można zamiast masła dodać mleko roślinne albo chociaż zmniejszyć jakoś ilość masła? i makę pszenną zamienić na owsianą, jaglaną lub gryczaną?
Prześlij komentarz