piątek, 26 czerwca 2009

Pierogi z truskawkami


Lekkie, wakacyjne danie.
Warto przygotować, bo truskawki lada dzień się skończą. Można zrobić większą ilość i zamrozić, tak jak ja zrobiłam. Pierożki nic na tym nie ucierpiały ;-)

Smakują doskonale zarówno polane zasmażką z masła i tartej bułki, jak i kwaśną śmietaną. W obu wersjach koniecznie posypane cukrem!
;-)
Z podanych proporcji wychodzi ok. 50 sporych pierogów.



Pierogi z truskawkami
Ciasto:

* 500g mąki pszennej

* 1/2 łyżeczki soli
* ok. 200-250ml ciepłej wody

Nadzienie:
* truskawki
* cukier

Mąkę wymieszać z solą. Wlewając po trochu wody, wyrabiać ciasto. Zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką.
Duże truskawki przekroić na pół, małe pozostawić w całości.
Ciasto podzielić na 4-5 części, wałkować kolejno na placki (pozostałe części trzymając pod przykryciem). Szklanką wycinać kółka (po 2 na pieroga), na środku jednego kłaść truskawkę, posypać cukrem, zlepiać z drugim kółkiem, mocno dociskając brzegi.
Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 3 minuty od wypłynięcia (zamrożone ok. 4-5 minut).

12 komentarzy:

Gosia pisze...

po prostu pycha!!!

kasiaaaa24 pisze...

A u mnie wczoraj też pierożki z truskawkami były :) PYYYYYYYYYCHA :)

Majana pisze...

Jakie sliczniutkie pierozki!:))) Daj jednego :))

Alicja w kuchni pisze...

Przepiękne !

margot pisze...

i jakie śliczne na dokładkę te pierogi :)))

Anonimowy pisze...

u mnie w domu zawsze ruskie królowały, ale muszę powiedzieć, ze te wyglądają cudownie :)
pozdrawiam, Ally :)

Małgoś pisze...

Ja co prawda nie jadam słodkich pierogów (jakoś tak od zawsze było), niemniej podobają mi się wizualnie takie polane masełkiem. :)

Ewelina Majdak pisze...

To jeszcze zdradz nam sekret jak t robisz, ze masz takie cienkie ciasto i chowasz tam cala truskawke :)))
Ale bym zjadla!

Waniliowa Chmurka pisze...

Mniaaam ,ale mi smaka zrobiłaś:P
Pozdrówka;*

agata pisze...

Małgosiu, najwyższa pora to zmienić :)

Polko, ciasto jest cienkie bo cienko rozwałkowane :D Po dwóch pierwszych pękniętych chciałam rzucić to robienie pierogów, ale wygrałam z nimi :-) A truskawka jest cała, bo nie pomyślałam o tym, żeby ją przekroić. I dobrze!

Ewelina Majdak pisze...

Mistrzu Moj :)

Anonimowy pisze...

Super przepis na pierogi :) Wykorzystałam go do swojego bloga: mlodziezowebabeczki.blox.pl