środa, 3 czerwca 2009

Popękane ciastka czekoladowe. Ekspresowe


Przepyszne ciasteczka czekoladowe, posmakują wszystkim miłośnikom mocno czekoladowych wypieków i kruchych ciasteczek.

Są szybkie do przygotowania i łatwe w wykonaniu. Ze składników, które zawsze mam w domu. Tak było i tym razem. Niedziela, dzień wolny, szybki przegląd zawartości szafek. Miały być z jajkiem, ale wtedy byłyby zwykłymi kruchymi ciasteczkami. Bez tego dodatku są delikatne, kruche, lekko sypkie. Pyszne, z mocnym smakiem kakao.


Jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam. Najlepsze wśród czekoladowych :-)

Uzależniają! :-)




Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt)
* 160g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 20g gorzkiego kakao
* 130g miękkiego masła
* 70g cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao.
Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor.
Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia).
Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni.
Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.

36 komentarzy:

majka pisze...

Sliczna ciasteczkowa wiezyczka :)

majana pisze...

Piękne! Nie dziwię się,ze uzależniają :) Są boskie:)

Agata pisze...

mmmmm....czekolada! :)

olalala pisze...

Piękne! Baaardzo czekoladowo wyglądają :).

atina pisze...

Pysznie wyglądają:)

Mafilka pisze...

Nie dziwię się, ze uzależniają ;) bo to kolejne ciastka z cyklu "20 minut i juz mam coś słodkiego" :-))

Olciaky pisze...

Takie proste,a jak oko cieszą!:)

zosia szczerba pisze...

Piękne spękania, jak na niektórych przedmiotach, które maluję:)

Anonimowy pisze...

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciastka_kakaowe -chyba ktoś cie kopiuje i daje twoje zdjęcie jako swoje

peggykombinera pisze...

wow!
jakie równe! jakie kształtne! jakie proste!
cudne!

Natalia i Tomek pisze...

Hej, ja ośmieliłam się dodać do masy trochę prażonych orzechów laskowych i kokosu. Wyszło b. dobrze, tylko sypnęło mi się za dużo kakao, więc ciasteczka są prawie czarne, ale smakują jak gorzka czekolada :) dzięki za przepis!

SYNJA pisze...

Ratunku! mam problem pieke te ciasta juz drugi raz z takim samym rezultatem: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65c344843663f9af.html
skladniki dodawalam wg pewnej rozpiski objetosciowej:1 szklanke maki przennej (wg rozpiski to 165g), 1,5 łyzki kakao (1 łyzka to 12g), 6,5 łyzki cukru (1 łyzka to 13g), 130g miekiego masła i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, masa była jednolita lepka - wszystko wydawalo sie ok. poukladalam na blaszce wylozonej papierem do pieczenia w odstepach 3cm, ustawilam piekarnik na 170 i po chwili wlozylam ciastka do piekarnika po 5 minutach zmiejszylam temperature do 150 stopni w tym momencie ciasta byly juz polaczone ale byly urosniete po kolejnych 5 minutach zobaczylam jeden wielki czekoladowy nalesnik ;/ ktory bulgotal jak lawa, prosze o pomoc co moge robic zle - synja@vp.pl Ola

.agatka. pisze...

Synja, trudno powiedzieć co się stało, skoro stosujesz odpowiednie ilości składników. Napisałaś, że zmniejszasz temperaturę w piekarniku - może następnym razem pozostan przy 170 stopniach. Albo spróbuj rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciastka na pewno się nie spalą, bo nie pieką się długo, a może to pomoże.
Czy jesteś pewna, że Twój piekarnik wskazuje prawidłowo temperaturę? Może tu jest problem.
Piekę te ciasteczka regularnie, bo składniki zawsze są w domu, ale nigdy nie rozpłynęły mi się.
Czy masa ma taką konsystencję, że da się z niej lepić kuleczki? Ewentualnie dodaj 1-2 łyżki mąki więcej.
Ilość cukru też dodajesz wg przepisu?

agata

Anonimowy pisze...

Co zrobić żeby ciasteczka były bardziej miękkie? Robiłam wszystko wg przepisu, ale ciasteczka wyszły trochę za twarde. co powinnam zrobić?

.agatka. pisze...

Nie powinny być twarde, one są takie krucho-sypkie. Może krótszy czas pieczenia?

Mer pisze...

Przepyszne!! I bardzo proste! W ramach modyfikacji dodaję do gotowej masy dosłownie kropelkę aromatu rumowego. Mniam! :)

Anonimowy pisze...

Nie wątpię, że są pyszne, ale mi (niestety) wyszły okropne. Obawiam się, że jest to spowodowane zbyt dużą ilością masła, które dodałam ;(

Anonimowy pisze...

Ciastka zrobiłam wedłóg przepisu, niedość że po 15 minutach wogóle nie były dobre, to smakowały jak mąka. Nie polecam

Anonimowy pisze...

Mi wyszło to samo co Synji ;/ Wszystko zrobiłam według przepisu :( Wyszło kilka kałuży które wylądowały w zlewie :(

Zosia pisze...

Właśnie zrobiłam. Są przepyszne i wcale się nie rozpływają. Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Hmmm...to dzięki twojemu przepisowi zrobiłam swoje ciasteczka. Wzorowałam się oczywiście na twoim. Nie chcę się chwalić, ale wyszły pyszne. Dzięki za wzór! ;)

Anonimowy pisze...

szukałam przepisu na czekoladowe ciasteczka i wpadłam na te i powiem szczerze, że jestem oczarowana! Jedynym ich minusem jest to, że jeszcze nie skończył się tydzień, a ja upiekłam je już 4 raz... i to w podwójnej ilości. Uzależniają! dziękuję za przepis!

Anonimowy pisze...

Synja boże, jakie wy jesteście głupie! A oże nie pomyślałyście, że trzeba robić większe odstępy między ciasteczkami? Lepiej upiec 2 blachy ciasteczek niż 1 blachę hmmm...kitu! Zamiast zmieniać składniki lub zmieniać temperaturę piekarnika pomyślcie! Pewnie przez takie jak wy osoby Polska ma bardzo niski poziom IQ! Zapiszcie się na jakieś zajęcia gdzie zwiększają poziom logiki.

Anonimowy pisze...

Zrobiłam ciasto podwójnie, dodałam jajko i schłodziłam w lodówce 1,5h i wyszły pyszne :)

Anonimowy pisze...

Dodaję zawsze aromatu pomarańczowego. Boskie! Cała rodzinka je uwielbia :)

Shiart pisze...

a tu moja modyfikacja http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2012/01/szybkie-kruche-ciasteczka.html

Anonimowy pisze...

Wyszły mi po swojemu, ale wyszły. Oczywiście nie wyglądają tak super jak na zdjęciu (chyba za mało mąki dałam), ale jednak cieszę się z efektu, patrząc na moje "zdolności kucharskie". Ciasteczka są naprawdę przepyszne, kruche i czekoladowe ^^ Ja osobiście chyba dodałabym coś do środka, np. orzechy czy małe kawałeczki czekolady. Pozdrawiam ;)

Olciaky vel Olcik pisze...

one są bossskie, upiekłam je 2 h temu wyszło mi równo 20:)

Olciaky vel Olcik pisze...

Zamieściłam je na blogu, jeśli będziesz miała ochotę, spójrz;)
http://waniliowachmurka.blogspot.com/2012/06/popekane-ciasteczka-czekoladowe.html

Anonimowy pisze...

Zrobiłam je ze szklanki mąki, pół kostki margaryny, 1/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i płaskiej łyżki kakao. Wyszło dokładnie 20 sztuk. Piekłam na dwie blachy. Są naprawdę pyszne!

Anonimowy pisze...

ostatnio próbowałam różnych przepisów na ciasteczka kakaowe, bo mój chłopak lubi takie niezbyt słodkie przysmaki i muszę powiedzieć, że już nie będę szukać więcej przepisów, bo ten jest idealny:)
Wszystko wyszło super, przepis bardzo prosty, tylko, że ja robiłam wszystko bardzo DOKŁADNIE! Wszystkie składniki ważyłam dokładnie, potem Ważyłam każde ciasteczko z osobn;) i trzymałam odstępy na blaszce, piekłam dokładnie 15 minut.
Dodałam płatki owsiane:)

Anonimowy pisze...

Ja dodałam cukru pudru. Niesamowicie delikatne i rozpływają sie w ustach. Popijcie je mlekiem. Zajebioza! :D

Anonimowy pisze...

Są super! Skusiły mnie łatwość przepisu i dostępność składników:) Moje ciasteczka wyglądają inaczej, ale są pycha. Zrobiłam w środę i dzisiaj drugie, tym razem użyłam cukru pudru. Polecam :)

Anonimowy pisze...

Niezbyt ten przepis. Po prostu sie ciastka w ogole nie upiekly. W koncu po 20 minutach zwiekszylam temperature i wtedy sie ostatecznie spalily z wierzchu. Poza tym konsystencja jakby byly w proszku - czegos brak w tym przepisie. Nie polecam. Syn rozczarowany a ja wsciekla.

Anonimowy pisze...

Ciastka wyszły. Naprawdę bardzo prosty przepis, nie rozumiem problemów z nim związanych. Jednak sam wypiek nie jest najlepszy.

Unknown pisze...

Rosna,rosna,rosna.... ciasteczka w piekarniku :) Mam tylko dwa komentarze: pierwszy do autorki przepisu: jesteś genialna, dalas mi wiarę w siebie - od 10 lat nie pieklam żadnych ciastek bo mi nie wychodziły az trafiłam na twoj zajefajny przepis! Szybko, tanio i smacznie. Tylko szkoda ze takie dobre,zanim upiekla sie druga blaszka pierwszej juz nie bylo! A drugi komentarz do wszystkich ktorym nie wyszło i sa niezadowoleni: to nie wina przepisu tylko tego kto robi ciastka, smak to oczywiście kwestia gustu ale jak robi sie dokładnie wg przepisu to nie moga sie nie udać (anonimowy z 16 września 2012 21:59 i tak trzeba robić!)