środa, 3 czerwca 2009
Popękane ciastka czekoladowe. Ekspresowe
Przepyszne ciasteczka czekoladowe, posmakują wszystkim miłośnikom mocno czekoladowych wypieków i kruchych ciasteczek.
Są szybkie do przygotowania i łatwe w wykonaniu. Ze składników, które zawsze mam w domu. Tak było i tym razem. Niedziela, dzień wolny, szybki przegląd zawartości szafek. Miały być z jajkiem, ale wtedy byłyby zwykłymi kruchymi ciasteczkami. Bez tego dodatku są delikatne, kruche, lekko sypkie. Pyszne, z mocnym smakiem kakao.
Jedne z najlepszych ciasteczek jakie jadłam. Najlepsze wśród czekoladowych :-)
Uzależniają! :-)
Ciasteczka czekoladowe (ok. 20 szt)
* 160g mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 20g gorzkiego kakao
* 130g miękkiego masła
* 70g cukru
Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao.
Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas miksując dosypywać mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor.
Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18g i spłaszczać na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia).
Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni.
Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
97 komentarzy:
Sliczna ciasteczkowa wiezyczka :)
Piękne! Nie dziwię się,ze uzależniają :) Są boskie:)
mmmmm....czekolada! :)
Piękne! Baaardzo czekoladowo wyglądają :).
Pysznie wyglądają:)
Nie dziwię się, ze uzależniają ;) bo to kolejne ciastka z cyklu "20 minut i juz mam coś słodkiego" :-))
Takie proste,a jak oko cieszą!:)
Piękne spękania, jak na niektórych przedmiotach, które maluję:)
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciastka_kakaowe -chyba ktoś cie kopiuje i daje twoje zdjęcie jako swoje
wow!
jakie równe! jakie kształtne! jakie proste!
cudne!
Hej, ja ośmieliłam się dodać do masy trochę prażonych orzechów laskowych i kokosu. Wyszło b. dobrze, tylko sypnęło mi się za dużo kakao, więc ciasteczka są prawie czarne, ale smakują jak gorzka czekolada :) dzięki za przepis!
Ratunku! mam problem pieke te ciasta juz drugi raz z takim samym rezultatem: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65c344843663f9af.html
skladniki dodawalam wg pewnej rozpiski objetosciowej:1 szklanke maki przennej (wg rozpiski to 165g), 1,5 łyzki kakao (1 łyzka to 12g), 6,5 łyzki cukru (1 łyzka to 13g), 130g miekiego masła i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, masa była jednolita lepka - wszystko wydawalo sie ok. poukladalam na blaszce wylozonej papierem do pieczenia w odstepach 3cm, ustawilam piekarnik na 170 i po chwili wlozylam ciastka do piekarnika po 5 minutach zmiejszylam temperature do 150 stopni w tym momencie ciasta byly juz polaczone ale byly urosniete po kolejnych 5 minutach zobaczylam jeden wielki czekoladowy nalesnik ;/ ktory bulgotal jak lawa, prosze o pomoc co moge robic zle - synja@vp.pl Ola
Synja, trudno powiedzieć co się stało, skoro stosujesz odpowiednie ilości składników. Napisałaś, że zmniejszasz temperaturę w piekarniku - może następnym razem pozostan przy 170 stopniach. Albo spróbuj rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciastka na pewno się nie spalą, bo nie pieką się długo, a może to pomoże.
Czy jesteś pewna, że Twój piekarnik wskazuje prawidłowo temperaturę? Może tu jest problem.
Piekę te ciasteczka regularnie, bo składniki zawsze są w domu, ale nigdy nie rozpłynęły mi się.
Czy masa ma taką konsystencję, że da się z niej lepić kuleczki? Ewentualnie dodaj 1-2 łyżki mąki więcej.
Ilość cukru też dodajesz wg przepisu?
agata
Co zrobić żeby ciasteczka były bardziej miękkie? Robiłam wszystko wg przepisu, ale ciasteczka wyszły trochę za twarde. co powinnam zrobić?
Nie powinny być twarde, one są takie krucho-sypkie. Może krótszy czas pieczenia?
Przepyszne!! I bardzo proste! W ramach modyfikacji dodaję do gotowej masy dosłownie kropelkę aromatu rumowego. Mniam! :)
Nie wątpię, że są pyszne, ale mi (niestety) wyszły okropne. Obawiam się, że jest to spowodowane zbyt dużą ilością masła, które dodałam ;(
Ciastka zrobiłam wedłóg przepisu, niedość że po 15 minutach wogóle nie były dobre, to smakowały jak mąka. Nie polecam
Mi wyszło to samo co Synji ;/ Wszystko zrobiłam według przepisu :( Wyszło kilka kałuży które wylądowały w zlewie :(
Właśnie zrobiłam. Są przepyszne i wcale się nie rozpływają. Pozdrawiam
Hmmm...to dzięki twojemu przepisowi zrobiłam swoje ciasteczka. Wzorowałam się oczywiście na twoim. Nie chcę się chwalić, ale wyszły pyszne. Dzięki za wzór! ;)
szukałam przepisu na czekoladowe ciasteczka i wpadłam na te i powiem szczerze, że jestem oczarowana! Jedynym ich minusem jest to, że jeszcze nie skończył się tydzień, a ja upiekłam je już 4 raz... i to w podwójnej ilości. Uzależniają! dziękuję za przepis!
Synja boże, jakie wy jesteście głupie! A oże nie pomyślałyście, że trzeba robić większe odstępy między ciasteczkami? Lepiej upiec 2 blachy ciasteczek niż 1 blachę hmmm...kitu! Zamiast zmieniać składniki lub zmieniać temperaturę piekarnika pomyślcie! Pewnie przez takie jak wy osoby Polska ma bardzo niski poziom IQ! Zapiszcie się na jakieś zajęcia gdzie zwiększają poziom logiki.
Zrobiłam ciasto podwójnie, dodałam jajko i schłodziłam w lodówce 1,5h i wyszły pyszne :)
Dodaję zawsze aromatu pomarańczowego. Boskie! Cała rodzinka je uwielbia :)
a tu moja modyfikacja http://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2012/01/szybkie-kruche-ciasteczka.html
Wyszły mi po swojemu, ale wyszły. Oczywiście nie wyglądają tak super jak na zdjęciu (chyba za mało mąki dałam), ale jednak cieszę się z efektu, patrząc na moje "zdolności kucharskie". Ciasteczka są naprawdę przepyszne, kruche i czekoladowe ^^ Ja osobiście chyba dodałabym coś do środka, np. orzechy czy małe kawałeczki czekolady. Pozdrawiam ;)
one są bossskie, upiekłam je 2 h temu wyszło mi równo 20:)
Zamieściłam je na blogu, jeśli będziesz miała ochotę, spójrz;)
http://waniliowachmurka.blogspot.com/2012/06/popekane-ciasteczka-czekoladowe.html
Zrobiłam je ze szklanki mąki, pół kostki margaryny, 1/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i płaskiej łyżki kakao. Wyszło dokładnie 20 sztuk. Piekłam na dwie blachy. Są naprawdę pyszne!
ostatnio próbowałam różnych przepisów na ciasteczka kakaowe, bo mój chłopak lubi takie niezbyt słodkie przysmaki i muszę powiedzieć, że już nie będę szukać więcej przepisów, bo ten jest idealny:)
Wszystko wyszło super, przepis bardzo prosty, tylko, że ja robiłam wszystko bardzo DOKŁADNIE! Wszystkie składniki ważyłam dokładnie, potem Ważyłam każde ciasteczko z osobn;) i trzymałam odstępy na blaszce, piekłam dokładnie 15 minut.
Dodałam płatki owsiane:)
Ja dodałam cukru pudru. Niesamowicie delikatne i rozpływają sie w ustach. Popijcie je mlekiem. Zajebioza! :D
Są super! Skusiły mnie łatwość przepisu i dostępność składników:) Moje ciasteczka wyglądają inaczej, ale są pycha. Zrobiłam w środę i dzisiaj drugie, tym razem użyłam cukru pudru. Polecam :)
Niezbyt ten przepis. Po prostu sie ciastka w ogole nie upiekly. W koncu po 20 minutach zwiekszylam temperature i wtedy sie ostatecznie spalily z wierzchu. Poza tym konsystencja jakby byly w proszku - czegos brak w tym przepisie. Nie polecam. Syn rozczarowany a ja wsciekla.
Ciastka wyszły. Naprawdę bardzo prosty przepis, nie rozumiem problemów z nim związanych. Jednak sam wypiek nie jest najlepszy.
Rosna,rosna,rosna.... ciasteczka w piekarniku :) Mam tylko dwa komentarze: pierwszy do autorki przepisu: jesteś genialna, dalas mi wiarę w siebie - od 10 lat nie pieklam żadnych ciastek bo mi nie wychodziły az trafiłam na twoj zajefajny przepis! Szybko, tanio i smacznie. Tylko szkoda ze takie dobre,zanim upiekla sie druga blaszka pierwszej juz nie bylo! A drugi komentarz do wszystkich ktorym nie wyszło i sa niezadowoleni: to nie wina przepisu tylko tego kto robi ciastka, smak to oczywiście kwestia gustu ale jak robi sie dokładnie wg przepisu to nie moga sie nie udać (anonimowy z 16 września 2012 21:59 i tak trzeba robić!)
Beznadzeja, wogule się nie trzymają. Nie można ich zdjać z blachy. Robiłam dokładnie jak w przepisie. Poonieważ komentarze były dobre, pomyślałam że zrobie drugi raz. Jest tak samo. Nawet jeśli zje się łyżką są suche. Jedna wielka ciapa. Nie polecam.
Właśnie upiekłam pierwszą blachę! Pychotka! Też moje ciasto było zbyt suche więc trochę je podgrzałam w rondelku aby się lekko masło podtopiło i dopiero wówczas zrobiła się masa z której ulepiłam kuleczki:) Ciastka podczas pieczenia się nie zlepiły! wyszły rewelacyjnie i pół blachy zjedzone a jeszcze gorące!:)
Ciasteczka wyszły jak na zdjęciu. Kruche i bardzo pyszne. Ja pozwoliłam dodać sobie trochę łezek czekoladowych na wierzchu i do środka.
Genialny przepis. Z mają 3latka w 5 minut je zrobiliśmy, 15 minut pieklysmy i wyszły pyszne. Po moich kucharskich podbojach-nie zawsze udanych-kupiłam wagę kuchenną, która stosowalam również przy robieniu tych ciastek i wszystko wyszło ekstra.
Moje też się udały, dzięki za przepis :)
Ładnie, 9 lat minęło, a wątek tych ciastek wciąż żyje.
Te osoby, które wyżej się żaliły, że nie wyszły im te ciastka, czy się złączyły ze sobą, czy bulgotały, to przychodzi mi na myśl tylko to z jakiego masła były robione i czy w ogóle było to masło. Niektórzy masłem nazywają smarowidła roślinne, margaryny itp, gdzie nie wszystkie nadają się do wypieków. Masło masłu też nie równe, bo jak ma niską zawartość tłuszczu, to ponad 30% z tego to "woda". To musi być masło takie z okolic 86% przynajmniej, albo od biedy minimum 82%. Inna myśl to wielkość utoczonych kulek z masy. Ze zdjęcia Synji widać, że te ciastka wyszły jej spore. Na pewno kulki były małe? Ważyły te 18g czy więcej? I czy były dobrze spłaszczone (nie za grubo)?
Sam może dzisiaj sobie zrobię te ciastka i powiem jak wyszło.
Robilam wszystko zgodnie z przepisem, wyszły pycha. 😋
Robię je drugi raz i oczywiścię wszystko się udało. Ciastka naprawdę pyszne, dzięki za przepis
Ciacha skradły nasze serca
Ja zamiast masła dodałem olej kokosowy extra virgin, ciastka z posmakiem kokosa wyszły bardzo pyszne :-)
Jakie pyszne ja zrobiłem z 100 g maragaryny + 20ml oleju rzepakowego
mąka na oko az wyjdzie fajne ciasto pozniej na 15 min do zamrazarki i do peiczenia ciasta pyszne slodkie do kaey najleosze
Pyszne ciasteczka. Zawsze się udają. Ja do swoich dadaje jeszcze kawałki gorzkiej czekolady.
My robiliśmy dziś, tzn 3 dzieci robiła i wyszły pyszne ale strasznie słodkie, Nast razem dam na pewno mniej cukru ��
Mojemu chłopakowi ostatnio bardzo smakują obiady które ja mu gotuje.Jak ktoś jest ciekawy skąd mam przepisy to zapraszam bardzo serdecznie na stronę internetową https://conaobiad.com.pl .
Super ciastka, napewno na stałe zagoszczą w moim domu. Mocno czekoladowe, sypkie i chrupiące:) przyznam, że po zapoznaniu się ze skladnikami nie spodziewałam się takich efektów:) dzieciaki je uwielbiają:)
Pyszne , mocno kakaowe ciacha.Dodałam małe jajko, nie były sypkie, ale nadal kruchutkie. Bardzo dziękuję za przepis ☺
Dodałam 110 g masła bo tyle akurat miałam, dodałam też jajko i posypałam wiórkami kokosowymi. Wyszły bardzo dobre, prosty i przede wszystkim mega szybki przepis. Polecam
Właśnie upiekłam w 170 stopniał i też mi się rozlały jak naleśnik ale smakują swietnie
Ze względu na komentarze byłam nieco uprzedzona, ale ciasta wyszły świetne.
Składniki sypałam na oko, dodatkowo dałam mąkę tortową, bo tylko ją miałam. Nic się nie rozlało, wypieki są kruche i mocno kakaowe. A zajmują mniej niż pół godziny z pieczeniem, więc tym bardziej - dla mnie jak znalazł!
Wyglądają apetycznie
ciasteczka wyszły idealnie. Pyszne. lekko miękkie mniam. ja zamiast mikserem po prostu ręcznie zagniotlam . :)
Ciasteczka proste do zrobienia i przede wszystkim smaczne :)
Ciastka wyszły tragiczne. Wykonałam wszystko według przepisu,ważyłam składniki specjalną wagą i wyszła jedna wielka ciapa. Ciastka są miękkie. Myślałam, że muszą dłużej w piekarniku więc zostawiłam je na dłużej. Spaliły się ale nadal są miękkie. Tragedia po prostu, nie polecam nikomu. Lepiej znaleźć bardziej sprawdzony przepis.
Są IDEALNE! Wczoraj zrobiłam, rozeszły się momentalnie, więc dziś na prośbę Męża z podwójnego przepisu. Nawet nie brudziliśmy miksera, tylko wszystkie składniki do miski, nożem przesiekaliśmy, wyrobiliśmy ręcznie i na blaszkę. Świetna sprawa!
Ciastka wyszły idealnie. Zastosowałem drobną modyfikację w ilości cukru - 30 g. Optymalna słodkość i smak czekolady, świetny dodatek do porannej kawy. Następnym razem dodam pokruszoną czekoladę z 70%-90% zawartością kakao.
Wyszło mi 30 ciastek są pyyyyszne! Bardzo bardzo smaczne 😋
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
Jak się już raz spróbuje to koniec...u nas w domu min 2x w tygodniu
Są pyszne wyszło mi idealnie 20. Szybki fajny przepis POLECAMM
Polecam włożyć blachę z ciastkami do lodówki przed pieczeniem.
Zmienilam troche proporcje, czytajac rozne komentarze. Cukru tylko 50g i maki 250g. Wyszlo 20 sztuk, robilam grubsze na ok.1cm. Przepyszne, kruche. Malo slodkie, idealne.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
Bardzo fajnie się te ciastka prezentują i przede wszystkim wyglądają bardzo apetycznie. Ja również lubię piec takie ciasta czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i co mi najbardziej się podoba, to że wykonuje je się w dość krótkim czasie.
Pyszne ciasteczka! Są mega kruche :) Poprostu pycha! Uzależniają ��
Znikają w mig ��
Bardzo chciał bym s kosztować, ale mamą mi nie pozwala😭😭😭
Pyszne, właśnie upieczone. Piękne pachną. Wykonane z 4-latkiem w mig.
Dalam masła 100g, jajko i 4 kostki starej czekolady mlecznej,wyszly pyszne �� ale siedzialy troche dłużej, po 15 min zmniejszylam temp.na 150°c zeby sie troche wysuszyly -ok.3 min.
Boskie mogła bym pięć je w kułko
Polecam tym którym nie wychodzi ustawić na termoobieg i wychodzą super
Ja dodałem jeszcze skórkę z cytryny i są boskie! Dziękuję za przepis;)
Wyszły mi twarde i kruche z zewnątrz, a w środku lekko miękkie. Jakby nje dopieczone... A piekłam o 5min dłużej niż w przepisie... Co jest nie tak? Czy takie można jeść..? Dałam niecała kostkę masła, szklankę mąki, 2,5 łyżki kakao, 1/3 szkl. cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
są obrzydliwe
Wyszły idealne są bardzo smaczne i delikatne
Zrobiłam je już drugi raz. Smakują genialnie. Są kruche i mocno kakaowe. Zmodyfikowałem trochę przepis dodając trochę esencji gumowej. Ci jakiś czas na pewno będę robiła te ciasteczka, bo robi się szybko i smakują wszystkim domownikom. Dziękuję :)
Zrobiłam je już drugi raz. Smakują genialnie. Są kruche i mocno kakaowe. Zmodyfikowałem trochę przepis dodając trochę esencji rumowej. Co jakiś czas na pewno będę robiła te ciasteczka, bo robi się szybko i smakują wszystkim domownikom. Dziękuję :)
Zrobiłam dziś pierwszy raz jakie kolwiek ciasteczka i właśnie wyszło na nie. Faktycznie były już po 15 minutach gotowe! A mój chłopak razem z moimi przyszłymi teściami się zachwycali właśnie tymi ciastkami i kawką do popicia. Dziękuję za tak prosty przepis. ❤😁😘
Żeby tylko oko
😜
Jak rzadka kupa 😂też brązowe 😅
Noooo to za prąd kto im zapłaci, bo potrwa zanim ociepli, a potem upiecze🤣
Takim to dobrze😊mają swoje kuchnie, a nie w wynajmowanym, gdzie landlord sobie wchodzi jak i inni - niemal jak prawdziwy burdel, i niszczą kradną albo zabierają rzeczy... Nic co sobie kupię porządnego nie zostanie, a jeśli nawet, to wszyscy będą używali... I NISZCZYLI! 😑tak, jak patelnie do naleśników - squatersi i pseudo siostra że swoimi klientami sekaualnymi... ZNISZCZĄ, NIE NAPRAWIĄ I JESZCZE BĘDĄ POTEM O TYM SIĘ NABIJAĆ ZE SWOIMI TAKIMI SAMYMI bezmózgowcami, potrafiącymi jedynie chodzic na imprezki, uprawiać seks że wszystkimi - dosłownie, i niszczyć dosłownie
Dziś robiłam . Są przepyszne. Wszystko zgodnie z przepisem . Wyszły mięciutkie w środku a jednocześnie lekko chrupiące na wierzchu.
Witam, komentarze są po prostu żałosne! Ciastka są pyszne! Nie mają wad! Rodzina je wcina! Jest to najlepszy przepis! NIE ZNAJDZIECIE LEPSZEGO! POZDRAWIAM I ŻYCZĘ MIŁEGO DZIONKA
Kurcze chciała bym pomóc ale nie wiem o co chodzi ://
Witam,, prawda,są cudowne 🥰🥰
Za dużo masła
Dodaliśmy jedno jajko, ale żeby się upiekły trzeba było piec nie 15 a prawie 45 minut, tak to super dobre
Trochę się przypaliły ale i tak PYCHA!!! 😋😋
Miało być 20 mi wyszło 8 🤣🤣🤣
Ciasto było strasznie kruche. Nie mogłam z nich uformować kulek
Prześlij komentarz