niedziela, 21 lutego 2010
Tort. Orzechowy z bitą śmietaną i białą czekoladą.
Tort jest urodzinowy. Nie, nie mój.
Jest pyszny, lekki, z bitą śmietaną.
Delikatnie orzechowy, odpowiednio słodki, cudownie czekoladowy. Biało_czekoladowy.
Smakował wszystkim.
Na jutro zostało po kawałeczku. I dobrze.
Lekki tort orzechowy z bitą śmietaną i białą czekoladą
(proporcje na tortownicę 20 cm,
do tortownicy 23 cm należy zwiększyć ilość składników o 1/3, do torownicy 26 cm - o 2/3)
Biszkopt orzechowy
* 5 jajek, osobno białka i żółtka
* szczypta soli
* 5 płaskich łyżek cukru
* 4 płaskie łyżki mąki
* 4 płaskie łyżki zmielonych drobno orzechów włoskich
Białka lekko ubić, dodać sól i dalej ubijać na sztywną pianę wsypując po łyżce cukru (używam cukru kryształu, co mobilizuje mnie do długiego ubijania białek). Przed dosypaniem cukru miksuje 4-5 minut na wysokich obrotach, później kolejne 4-5.
Piana ma być bardzo sztywna.
Żółtka w kubeczku roztrzepać widelcem lub ubić krótko mikserem (jednym mieszadłem).
Miksując dalej pianę (na niskich obrotach) wlać powoli żółtka i wsypać mąkę wymieszaną z orzechami.
Wlać masę do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, brzegów nie smaruję).
Piec ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (piekę z termoobiegiem).
Upieczony biszkopt lekko przestudzić, okroić brzegi i wyjąć z tortownicy.
Ostudzić na drucianej kratce.
Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przygotowywaniem tortu.
Do nasączenia i przełożenia
* 50 ml wiśniówki
* 70 ml wody
* ok. 200g kwaśnej konfitury lub dżemu (np. z czarnej porzeczki)
Wiśniówkę wymieszać z wodą.
Konfitury zmiksować na gładką masę.
Masa z białej czekolady
* 300g białej czekolady
* 600g słodkiej śmietanki 30%
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do dużej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą - dno miski nie powinno stykać się z wodą).
Do rozpuszczonej czekolady (miska cały czas ma być nad wrzątkiem) wlewać po trochu śmietanki cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką-rózgą). Początkowo masa może się warzyć, należy ją dokładnie rozmieszać po każdorazowym dodaniu śmietanki.
Gotową masę zestawić z garnka, wystudzić co jakiś czas mieszając i schłodzić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).
Schłodzoną masę ubić na sztywno (może trwać to nieco dłużej niż ubijanie samej śmietanki).
Do ozdobienia boków
* 100g orzechów włoskich, zmielonych
Orzechy podprażyć ok. 5 minut na suchej patelni.
Na wierzch tortu
przygotować już po złożeniu tortu
* 50g orzechów włoskich, grubo posiekanych
* 50g gorzkiej czekolady
* 50g masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, dodać orzechy i wymieszać.
Masę zostawić do ostygnięcia.
Wykonanie tortu
Biszkopt przekroić na 4 części.
Spód położyć na paterze, nasączyć 1/3 płynu (nasączam pędzelkiem przykładając raz przy razie), rozsmarować cienko 1/4 konfitury (ok. 3 łyżki).
Wyłożyć 1/3 masy (ok. 300g), równo rozprowadzić.
Przykryć drugą częścią biszkoptu, nie nasączać, tylko rozsmarować 1/4 konfitury.
Przykryć trzecią częścią biszkoptu. Postąpić jak z pierwszą częścią.
Położyć czwartą część biszkoptu, nasączyć resztą płynu, posmarować pozostałą konfiturą, rozsmarować 1/3 pozostałej masy (100g - cienka warstwa).
Pozostałą masą (ok. 200g) posmarować boki tortu, ozdobić zmielonymi orzechami.
Na środek tortu wyłożyć wystudzone orzechy w czekoladzie.
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
17 komentarzy:
Ach, jaki on piękny! Cudownie się prezentuje, tyle pysznych warstw! Super!:))
Zbliżają się urodziny mojej siostry. I chyba już wiem, jaki tort zagości na naszym stole.. Wygląda zabójczo!!
Jesteś bardzo pracowitą osóbką. Tyle wartsw, składników, smaków... Wielkie brawa! Bardzo piękny wypiek! :-)
No to jubilat lub jubilatka mieli wspaniały tort :) Zjadłabym kawałeczek i delektowałabym się nim :)
Agatko, jestem pod wrazeniem... Wspanialy tort!
piękny tort!
zaniemówiłam z wrażenia!
cudo!
mnie ostraszają biszkopty. nie mam ręki do nich.
wow!!! bardzo atrakcyjnie i wykwintnie sie prezentuje,brawo!!!
Pozdrawiam :)
Cudo! Poproszę kawałek! Muszę się zebrać też w końcu i jakiś tort zrobić. Zainspirowałaś mnie. :)
podobał się z pewnością też wszystkim piękny jest
To czy ja mogę jeden z tych pozostałych kawałeczków...?...:)
spencer, jeśli tylko goście lubia czekoladę i orzechy... czemu nie :)
poswix, tort być może wygląda na pracochłonny ale jest prosty w wykonaniu. Nie ma potrzeby ucierania różnych rodzajów kremu i jak tylko wszystko rozłoży się dobrze w czasie, to praca idzie sprawnie :)
peggykombinera, nie bój się biszkoptu :D robiąc wszystko krok po kroku biszkopt musi się udać.
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam serdecznie :)
agata
zapraszam po wyróżnienie :)
tort wyglada wspaniale, szisiaj zamierzam go upiec, Mam tylko jedno pytanie jak ma biszkopt wyrosnac bez proszku do pieczenia ?? Czy mam go dodac czy nie ? Agata
Agata, nie ma potrzeby dodawać proszku do pieczenia. Biszkopt pieczony na dobrze ubitych białkach wyrośnie bez proszku.
Pamiętaj żeby piana była bardzo, bardzo sztywna.
A czy mogę wiśniówkę zastąpić wódką barmańską wiśniową 21 %?
Myślę, że tak :)
Czy można zastąpić orzechy włoskie laskowymi? Albo dać trochę takich, trochę takich? Pasowałoby to?
Prześlij komentarz