piątek, 28 listopada 2008
Wieprzowina z ananasem
Nie dość, że tak cytrusowo u nas ostatnio, to jeszcze testujemy kuchnie narodów. A to za sprawą zakupu kolejnych części "Kuchni Świata", dodatku do Gazety Wyborczej. Dania tam prezentowane są naprawdę proste w przyrządzeniu, szybkie i bardzo, ale to bardzo różnorodne :)
Dzisiejszy obiad to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, a pochodzi z części 4 "Meksyk, Karaiby, Ameryka Północna".
Bardzo ciekawe połączenie wieprzowiny ze słodkim ananasem i szczyptą chili. Nam bardzo smakowało... tak bardzo, że po zjedzeniu żałujemy, że nie zrobiliśmy podwójnej porcji... :)
Wieprzowina z ananasem (2 porcje)
* 300g wieprzowiny (schabu, łopatki lub szynki) pokrojonej w kostkę 2x2 cm
* 2 łyżki oliwy do smażenia
* 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
* 1/3 dużej czerwonej papryki pokrojonej w niewielkie paski
* 1/2 chili jalapeňo oczyszczone z nasion i drobno pokrojone
* 250g świeżego ananasa pokrojonego na cząstki 2x2 cm
* 150 ml wywaru z kurczaka
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Na patelnię z rozgrzaną oliwą włożyć mięso i lekko zrumienić ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do garnka. Na patelnię włożyć cebulę, paprykę i jalapeňo. Smażyć, aż cebula będzie miękka. Przełożyć do garnka z mięsem, dodać cząstki ananasa i dokładnie wymieszać. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 30-40 minut od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie.
Podawać z ryżem.
Świeżego ananasa można zastąpić ananasem z puszki, a jalapeňo szczyptą chili w proszku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz