poniedziałek, 10 listopada 2008

Rogale maślane z makiem


...od dawna mi chodziły po głowie... ale zupełnie nie wiedziałam jak się do tego zabrać. Chciałam, żeby były pulchne, mięciutkie i pachnące masłem. I dokładnie takie wyszły, niczego więcej im nie trzeba.
Z odrobiną dżemu i szklanką mleka tworzą doskonałe szybkie śniadanie. I kompletnie nie mam pojęcia jak to się dzieje, ale popite mlekiem właśnie, stają się jeszcze słodsze i bardziej aromatyczne :)
Można je odgrzać w piecyku... na ciepło uwalniają swój aromat, a skórka staje się delikatnie chrupiąca :)
Smacznego!


Maślane rogale (16 szt.):
* 500g mąki pszennej

* 2 łyżki miodu

* 5 łyżek ciepłej wody

* 30g drożdży świeżych

* 100ml mleka

* 50g masła

* 1 jajko

* 1/4 szklanki cukru


Na wierzch:

* 1 jajko

* mak


Do pieczenia:
blacha wyłożona papierem do pieczenia oprószonym mąką


Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia
w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat i wyrobić elastyczne, niezbyt zwarte ciasto.
Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość).

Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy.
Układać na przygotowanej blasze, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Następnie smarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (piekłam z termoobiegiem).

6 komentarzy:

Tilianara pisze...

Już wiem co będę niedługo piekła - rogaliki :) Oby tylko mój piekarnik znów nie zastrajkował.

agata pisze...

a ja wiem, że będę je piekła częściej :) następnym razem spróbuję dodać odrobinę więcej masła na rzecz mleka :)

LSD pisze...

Co można posypać na wierzch tych rogalików zamiast maku?:)

agata pisze...

hmm... można niczym nie sypać, tylko posmarować jajkiem.
Można posypać kruszonką.

Oliwka pisze...

upiekłam wreszcie moje pierwsze rogale :) Są super :)

Adrijah pisze...

Pyszności :) Już drugi raz pieczemy :)
http://breakfast.blox.pl/2014/02/Rogaliki-maslane-wspolne-wypiekanie-na-sniadanie.html