środa, 26 listopada 2008

Tagiatele w aksamitnym sosie z pieczarek i boczku


Uwielbiam pasty, uwielbiam białe sosy. Makaron otulony aksamitnym, aromatycznym sosem z pieczarek i boczku zatopionych w śmietanie to smak dla mnie doskonały. A już dawno tak kremowego białego sosu nie było na naszym stole. Błąd!
Nie żałujcie śmietany do sosu, makaron ma być mocno otulony. I ser, ma być go dużo. Naprawdę warto, bo smak i aromat pozostają na długo ;)
To pyszne, szybkie i sycące danie na zimowe obiady czy kolacje.

Pasta w sosie z grzybów i boczku (2 duże porcje)
* 120g surowego wędzonego boczku
* 1 średnia cebula
* 150g pieczarek
* 300g kwaśnej śmietany 18-22%
* 150ml wody (można użyć bulionu)
* ok. 150g makaronu tagliatelle (ew. wstążki czy gniazdka) +woda+ sól
* 50g lub więcej drobno startego sera żółtego
* świeżo zmielony czarny pieprz
* bazylia lub natka pietruszki

Pokrojony w paski boczek podsmażyć na suchej patelni. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, ewentualnie dodać łyżkę oliwy. Kiedy cebula trochę zmięknie, wrzucić na patelnię pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć ok. 7 minut na średnim ogniu, kilka razy mieszając.
Wstawić wodę (teraz jest na to odpowiednia pora), makaron gotować al dente.
Na patelnię wlać ok. 50ml wody, doprowadzić do wrzenia. Resztę wody połączyć ze śmietaną i wlewać po trochu na patelnię, cały czas mieszając, uważać żeby śmietana się nie zważyła. Dusić sos na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Śmietana powinna lekko odparować, a sos delikatnie zgęstnieć. Na koniec sprawdzić, czy sos jest wystarczająco słony.
Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem, oprószyć pieprzem, posypać serem i zieleniną.
Zachwycać się smakiem! :)

3 komentarze:

Tilianara pisze...

Uwielbiam takie makarony :) Bardzo apetyczne, a do tego boczuś, pyszny składnik na zimowe obiady :)

atina pisze...

Uwielbiam takie makarony:)

.agatka. pisze...

Tak gwoli ścisłości... to na wierzchu to nie makaron, to ser. Makaron jest pod serem :D
Naprawdę polecam, jeśli lubicie takie smaki :)