środa, 14 stycznia 2009

Kurczak w jogurtowo-paprykowym cieście



Długo szukaliśmy przepisu na ciasto idealne. Jedno wychodziło zbyt twarde, inne spływało z kawałków mięsa zaraz po zamoczeniu.
A my lubimy jak ciasto jest delikatne i chrupiące. Jeżeli jeszcze przy okazji skrywa w sobie soczyste, miękkie i przyprawione na ostro kawałki kurzej piersi :), to nic więcej nie potrzeba... no, może frytek ;)

Z pomocą przyszła nam Kasia (z tego miejsca Kasiu dziękujemy :). Podpowiedziała jak przygotowuje kurczaka w cieście, i to był strzał w dziesiątkę!
Przepis oryginalny mówił jedynie o zanurzeniu kurczaka w miksturze z jogurtu i jajka. I tak też zrobiliśmy pierwszym razem. Drugiego dnia zaś (tak, tak, jedliśmy tego kurczaka dwa dni z rzędu), kurczak marynował się w jogurcie, dzięki czemu zyskał na smaku (to oczywiście nasze subiektywne zdanie... moje i L. :) ).

Jeżeli preferujesz dania łagodne, ostrą paprykę zastąp słodką.

Kurczak w jogurtowym cieście (2 porcje)
* 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g)
* 200g gęstego jogurtu naturalnego
* 1 jajko
* ostra i słodka papryka w proszku
* ewentualnie przyprawa do kurczaka
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* ok. 150g mąki pszennej
* olej do głębokiego smażenia

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Jajko dokładnie roztrzepać w misce, dodać jogurt, sól, pieprz i słodką paprykę. Wymieszać na jednolitą masę.
Mięso pokroić w kostkę 2x2 cm (powinno być ok. 12-14 kawałków), przyprawić solą i ostrą papryką, ew. przyprawą.
Kawałki kurczaka zanurzyć w jogurcie, odstawić na ok. 30 minut.

Mięso wyjmować widelcem z marynaty, obtaczać w mące, odłożyć na talerz oprószony mąką.
Olej rozgrzać w szerokim garnku (lub frytkownicy).
Kurczaka ponownie obtaczać w mące i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć ok. 7-8 minut na złoty kolor.
Podawać z białym ryżem lub frytkami, z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.

8 komentarzy:

majana pisze...

Agatko,bardzo smakowity ten kurczak!:)

Anna pisze...

wygląda przepysznie:-)
w sobotę albo w niedziele się skuszę na niego :-)

Casia pisze...

Wygląda cudownie! Strasznej ochoty mi narobiłaś ;)

kasiaaaa24 pisze...

Ojej, uwielbiam kurczaka w cieście. Dobrze, że mi Twój przepis mi przypomniał, bo od miesięcy nie robiłam :)

.agatka. pisze...

majanko, smaczny, prosty i szybki! mięso jest kruche i soczyste. Jeśli zrobisz w łagodnej wersji, będzie smakował również synkowi :)

Anna, czy jesteś już po konsumpcji? :)

Casia, bierz się zatem do roboty! ;)

kasiuuuu, przyznasz mi chyba rację, że kurczak w cieście należy do dań zaspokajających pragnienie podniebienia? :)

Anna pisze...

Agatka kurczak wyśmienity byl tak smaczny ,że aż mi "mowę" odjęło /
Masz talent dziewczyno :-)
a bagietkami wczoraj na AK to mi takiego smaka narobiłaś ze lepiej nie mówić :-)
Pozdraiwam

Anonimowy pisze...

Wczoraj ten kurczak zadebiutował na naszym stole. Mąż najpierw bał się spróbować, a potem zjadł wszystko i stwierdził, że jest lepszy niż taki z KFC, taki soczysty i dobrze doprawiony. Podałam go tylko z sałatą i rzodkiewką i nawet mój synek-niejadek zjadł kilka kawałeczków. Przepis świetny! Pozdrawiam. chaneal

.agatka. pisze...

Niezmiernie mi miło :)
My też tego kurczaka bardzo lubimy :)
Ostatnio jedliśmy go również w wersji kokosowej - do jogurtu dodałam 2 łyżki wiórków kokosowych. Równie pyszny:)

pozdrawiam
agata