poniedziałek, 19 stycznia 2009

Puszyste bułeczki bananowe


Tym razem w Weekendowej Piekarni dokazywała Ptasia z 'Coś niecoś'. Przedstawiła przepis na chleb bananowy z książki Rose Levy Beranbaum "The Bread Bible".
Przepis prezentuję dopiero dziś, ponieważ moje weekendowe plany nie uwzględniły tego wypieku (tak, wiem, wstydzę się). Żeby choć odrobinę się rozgrzeszyć, w sobotę kupiłam aż 7 bananów... ;)

Jako, że w domu mam zwolennika, czy wręcz miłośnika bułeczek wszelkiej maści, taki wypiek postanowiłam poczynić tym razem. Przygotowanie ciasta nie nastręczało większych trudności, a z piekarnika wyjęłam miękkie i aromatyczne bułeczki, w ilości sztuk 8 :)
Doskonałe zarówno z niesolonym masłem i dżemem, jak i z plasterkiem dobrego sera.;)

Przepis odrobinę zmodyfikowałam, oryginalny znajdziecie na blogu Ptasi.


Wykonanie zaczynamy od przygotowania sponge
* 100g ciepłego chudego mleka

* 10g świeżych drożdży

* 1 łyżka płynnego miodu

* 80g mąki pszennej(użyłam wysokobiałkowej typ 500)


Do miski wlać wodę, dodać drożdże i miód, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i energicznie mieszając dokładnie połączyć. Przykryć folią, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.


Ciasto właściwe

* 200g mąki
* 20g miękkiego masła

* 1 dojrzały banan (ok. 110g), rozgnieciony

* 1 łyżeczka soli


Przygotowany zaczyn zasypać mąką, przykryć folią i ostawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po tym czasie dokładnie wymieszać, dodać sól, banana i masło, zagnieść gładkie ciasto (wyrabiałam mikserem z hakami ok. 4 minuty, następnie ok. 6-7 minut na blacie). Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (każda po ok. 70g), uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na omączonej blasze złączeniami do dołu.
Luźno przykryć natłuszczoną folią, odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni.
Bułeczki piec 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 12-15 minut.
Zdjąć z blachy i studzić na kratce.

3 komentarze:

aklat pisze...

Jakie piękne buleczki, w takiej postaci dużo bardziej mi się ten chleb podoba :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

bułeczki boskie, też mogłam je zrobić zamiast chlebka

agata pisze...

dziewczyny, przecież nic straconego :) upieczcie i bułeczki :)