poniedziałek, 19 stycznia 2009
Puszyste bułeczki bananowe
Tym razem w Weekendowej Piekarni dokazywała Ptasia z 'Coś niecoś'. Przedstawiła przepis na chleb bananowy z książki Rose Levy Beranbaum "The Bread Bible".
Przepis prezentuję dopiero dziś, ponieważ moje weekendowe plany nie uwzględniły tego wypieku (tak, wiem, wstydzę się). Żeby choć odrobinę się rozgrzeszyć, w sobotę kupiłam aż 7 bananów... ;)
Jako, że w domu mam zwolennika, czy wręcz miłośnika bułeczek wszelkiej maści, taki wypiek postanowiłam poczynić tym razem. Przygotowanie ciasta nie nastręczało większych trudności, a z piekarnika wyjęłam miękkie i aromatyczne bułeczki, w ilości sztuk 8 :)
Doskonałe zarówno z niesolonym masłem i dżemem, jak i z plasterkiem dobrego sera.;)
Przepis odrobinę zmodyfikowałam, oryginalny znajdziecie na blogu Ptasi.
Wykonanie zaczynamy od przygotowania sponge
* 100g ciepłego chudego mleka
* 10g świeżych drożdży
* 1 łyżka płynnego miodu
* 80g mąki pszennej(użyłam wysokobiałkowej typ 500)
Do miski wlać wodę, dodać drożdże i miód, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i energicznie mieszając dokładnie połączyć. Przykryć folią, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto właściwe
* 200g mąki
* 20g miękkiego masła
* 1 dojrzały banan (ok. 110g), rozgnieciony
* 1 łyżeczka soli
Przygotowany zaczyn zasypać mąką, przykryć folią i ostawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie dokładnie wymieszać, dodać sól, banana i masło, zagnieść gładkie ciasto (wyrabiałam mikserem z hakami ok. 4 minuty, następnie ok. 6-7 minut na blacie). Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części (każda po ok. 70g), uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na omączonej blasze złączeniami do dołu. Luźno przykryć natłuszczoną folią, odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z wodą.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Bułeczki piec 5 minut, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 12-15 minut.
Zdjąć z blachy i studzić na kratce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Jakie piękne buleczki, w takiej postaci dużo bardziej mi się ten chleb podoba :)
bułeczki boskie, też mogłam je zrobić zamiast chlebka
dziewczyny, przecież nic straconego :) upieczcie i bułeczki :)
Prześlij komentarz