wtorek, 11 listopada 2008
Bagietki z orzechami i rodzynkami
Specjalnie dziś wcześnie wstałam, żeby upiec bagietki z orzechami i rodzynkami. I wiem, że warto było. Jeden paluch został błyskawicznie pochłonięty z masłem i żółtym serem na późne śniadanie.
Pieczywo ma dość zwartą strukturę, pięknie pachnie i tak też smakuje. Orzechy nadają mocnego smaku, który jest delikatnie złamany przez słodycz rodzynek :) Będę piekła częściej.
Oryginalny przepis pochodzący z forum CinCin delikatnie zmodyfikowałam, ponieważ nie lubię grzebać się w klejącym cieście.
Paluchy z orzechami i rodzynkami:
* 1 szklanka ciepłej wody
* 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
* 1 łyżeczka cukru
* 2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam pszennej typ 650)
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 szklanki orzechów włoskich
* 1/2 szklanki orzechów ziemnych
* 1/2 szklanki rodzynek
* sezam i siemię lniane do posypania (niekoniecznie)
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia oprószona mąką
W misce dokładnie wymieszać wodę z drożdżami, cukrem i 1 szklanką mąki. Dodać orzechy, rodzynki i sól, dokładnie połączyć. Mieszając dosypywać resztę mąki. Ciasto powinno być miękkie i niezbyt ścisłe. Wyłożyć na oprószony mąką blat, zagniatać przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.
Przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość (po ok. 50-60 minutach), wyjąć z miski, podzielić na dwie części.
Formować bagietki- każdą część rozciągnąć na kształt prostokątnego placka ok. 15x20cm, złożyć 1/3 wzdłuż krótszego boku, drugim końcem przykryć złączenie i delikatnie uformować rulon tocząc ciasto po blacie. Układać na przygotowanej blasze, naciąć, posypać ziarnami i zostawić do wyrośnięcia przez ok. 15 minut.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
6 komentarzy:
Ostatnio moje wypieki z pieczywa stopniowo zaczynają przynosić m satysfakcję, więc chyba odważę się zrobić Twoje paluchy. Wydają się być proste w wykonaniu, a do orzechów i rodzynek nie trzeba mnie przekonywać :)
Wypiek pieczywa nie jest tak straszny jak mogłoby się to wydawać :)
do tej pory mogłam poszczycić się tylko chlebami z formy, a tu proszę... tyle pysznego pieczywa tak prostego w przygotowaniu :)
Pieknie wygladaja! Ja jeprzeoczylam chyba i musze to koniecznie nadrobic :)
Elu, tak też smakują. Zrób- nie zawiedziesz się :)
Wyglądają pysznie! Szkoda że nie mam akurat orzechów, to bym je zrobiła, ale na pewno przy najbliższej okazji tak się stanie!
Pędź zatem po orzechy i rób czym prędzej :) bo naprawdę warto! ;)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz