niedziela, 9 listopada 2008

Kurczak słodko- kwaśny z orzechami ziemnymi


No dobrze... nie mogłam się już doczekać początku Orzechowego Tygodnia i wiedziona głodem, na wczorajszy obiad zaserwowałam Kurczaka na sposób chiński z orzeszkami właśnie :)
Wraz z mym Lubym jesteśmy miłośnikami wszelkiego co wschodnie (w jedzeniu oczywiście) i staramy się, aby dania z woka gościły na naszym stole jak najczęściej... wszak przyrządza się je szybko, bogactwo świeżych warzyw czyni je zdrowymi, a mięso daje uczucie sytości i zadowolenia... tak, tak... jesteśmy mięsożercami :)

Połączenie delikatnego kurczaka ze słodkim ananasem i chrupiącymi orzeszkami to dobry wybór :) Szczerze polecam na szybki obiad czy kolację. Składniki podałam na dwie baaaardzo sycące porcje :D

Kurczak z orzechami:
* 200g filetu z kurczaka
* 1 średnia cebula
* po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej
* 5 plastrów ananasa z puszki
* garść grzybów mun
* 1 duża marchewka
* 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych
* sos sojowy ciemny
* 2 łyżki oliwy do smażenia

Sos:
* 120 ml syropu z ananasa
* 4 łyżki octu winnego lub balsamico
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki słodkiego sosu chili
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Filety obgotować przez 3 minuty we wrzątku z sosem sojowym, odcedzić.
Składniki sosu wymieszać i odstawić.
Na woku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w kostkę 2x2 cm. Smażyć ok. 3 minut na dużym ogniu, warzywa powinny pozostać jędrne. Dorzucić marchewkę pokrojoną w słupki, ananasa w kostkę i ugotowane, pokrojone w paski grzyby mun. Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać kurczaka i orzechy, wymieszać, rozgarnąć wszystko na boki woka. Ponownie wymieszać składniki sosu i wlać na środek woka, zmniejszyć gaz i energicznie mieszać. Kiedy sos zacznie robić się szklisty wymieszać w warzywami i mięsem.
Po rozłożeniu na porcje można posypać orzechami.
Ja podaję z ryżem basmati ugotowanym na "klejąco" z niewielką ilością soli.




3 komentarze:

Ela pisze...

I czemu ja na to nie wpadlam??? Tak czesto robie slodko-kwasna chinszczyzne... Koniecznie sypne troche orzechow nastepnym razem :)
Dziekuje za inspiracje!

agata pisze...

Bo ja wpadłam...:)
słodko-kwaśna, pikantna, z sezamem.. uwielbiam i często na naszym stole gości :)

tekilaa pisze...

Sos wyszedl mi trochę gęsty i kleisty, może za późno zmieszałam z warzywami i kurczakiem, ale i tak pyyychotka!
Jesteś genialna, robiłam już kilka potraw z Twoich przepisów i wszystkie wyszły wyśmienite. Jestem Twoją fanką!!!