niedziela, 23 listopada 2008

Rożki cebulowe


Cebulowo się zrobiło dzisiejszego wieczoru... a to za sprawą chrupiących, aromatycznych rożków. Przepis na nie jest nadzwyczaj prosty, a samo wykonanie szybkie i na pewno nie sprawi nikomu trudności.
Odwiedziłam dziś księgarnię w poszukiwaniu przepisów na chleb i w moje ręce wpadła całkiem zwyczajna książeczka z tym właśnie przepisem ;) W oryginale zawierał mniej cebuli i więcej drożdży (30g). Uznałam, że ilość jakiej użyłam wystarczy, i nie myliłam się. Rożki delikatnie wyrosły, ale nie napuszyły się. Są delikatnie chrupiące, ale nie twarde ;)
Rożki są doskonałe jako przekąska, a następnym razem na naszym stole zagoszczą nadziane szynką i pieczarkami. Myślę, że ciasto służące do ich wykonania można wykorzystać również na paszteciki z kapustą czy mięsem.


Cebulaczki (ok. 35szt.)

Ciasto:

* 250g mąki pszennej

* 120ml ciepłego mleka lub wody

* 5g drożdży świeżych

* 1 żółtko

* 2 łyżki masła

* pół łyżeczki soli

Nadzienie:

* 3 duże cebule

* 2 łyżki masła

* sól, pieprz


Ponadto:

* 1 białko

* sól

* ok. 70g drobno startego żółtego sera

* słodka i ostra papryka w proszku


Do pieczenia
: blacha wyłożona papierem do pieczenia


Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Drożdże rozrobić z mlekiem lub wodą. W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić w środku dołek. Dodać drożdże, masło i żółtko. Zagnieść gładkie, sprężyste ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w misce przykrytej folią.

Cebule pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle (nie smażyć na brązowo), doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykrawać szklanką krążki (ja dodatkowo każdy jeszcze trochę rozwałkowałam przed nałożeniem cebuli). Na środku każdego kłaść po trochu cebuli, po czym zawinąć tak, aby powstał rożek. Miejsce sklejenia posmarować odrobiną roztrzepanego białka i dokładnie sklejać.
Układać na przygotowanej blasze. Każdy rożek smarować białkiem, posypać odrobiną soli, serem i obiema paprykami.

Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika.

Źródło: "Pyszne ciasta, czyli ciasta i ciasteczka na słodko i na ostro", wyd. Prószyński Media

5 komentarzy:

Tilianara pisze...

Ale przyjemna, zimowa przekąska. Bardzo zachęcająca :) A ten sosik obok to co to? Ketchup czy jakiś domowy frykas? :)

agata pisze...

Do piwa jak znalazł :D
Tylko ketchup był pod ręką, ale już pracuje nad czymś godnym rożków :)

Casia pisze...

Ale fajne!

margot pisze...

Bardzo fajne ,muszę je zrobić w najbliższym czasie
pozdrawiam

marta pisze...

Swietny pomysl na imprezke:)