sobota, 29 listopada 2008

Tarta cytrynowa na bardzo kruchym cieście kruchym


Co za szczęśliwy traf... od jakiegoś czasu w mojej kuchni zrobiło się mocno cytrusowo, planowałam upiec tartę cytrynową, a tu nadarzyła się ku temu doskonała okazja. Cytrusowa Chwilka Tatter to wymarzony wprost moment na ten pyszny wypiek ;)
Nie pierwsza to, i na pewno nie ostatnia potrawa z cytrusami w roli głównej... i nie tylko :)


Kruche ciasto, na które przepis podaję jest naprawdę bardzo, ale to bardzo kruche.To m.in. dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Bardzo ważne jest też bardzo drobne posiekanie masła w mące, na malutkie kawałki, takie "kluseczki". Dzięki temu ciasto będziemy krócej zagniatać, nie ogrzejemy go dłońmi i nie "rozpłynie" się, ani nie stwardnieje. Będzie idealne :)
Składniki powinny mieć jednakową temperaturę, dobrze więc schłodzić wszystkie odpowiednio wcześniej w lodówce.
Jeśli ciasto jest odpowiednio schłodzone, nie powinno kleić się do wałka i łatwo odejść od blatu bez strzępienia się.


Tarta cytrynowa

Ciasto kruche... bardzo kruche :)
* 140g mąki pszennej
* 50g mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki cukru pudru
* 150g masła
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 żółtko
* fasola do wysypania

Obie mąki wymieszać w misce z cukrem. Zimne masło pokroić nożem na kawałki, dodać do mąki, posiekać bardzo, ale to bardzo drobno. Dodać śmietanę i żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Spód ciasto ponakłuwać gęsto widelcem. Dno i boki formy z ciastem wyłożyć folią aluminiową i napełnić fasolą.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni. Brzegi ciasta powinny być suche. Zdjąć folię z fasolą i piec jeszcze ok. 5-7 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

Masa cytrynowa
* 150ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny z miąższem (użyłam 2 bardzo dużych cytryn)
* skórka otarta z dwóch cytryn
* 80g cukru pudru
* 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki (30-36%)
*4 jajka i 3 żółtka

W misce połączyć sok z miąższem, skórkę i cukier. Miksować dodając po łyżce śmietanki. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodawać po jednym całym jajku, następnie wszystkie żółtka.
Gdy masa będzie gładka (jest rzadka), przelać do formy z ciastem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec ok. 20 minut, aż nadzienie stężeje.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

Tilianara pisze...

Ale cytrusowa tarta! pycha i do tego piękna :)

agata pisze...

Naprawdę jest pyszna :) taka rześka i kruchutka... już chodzi za mną pomarańczowa ;)