niedziela, 4 stycznia 2009

Ciasteczka z kawałkami czekolady- 'Pieguski'



Bardzo popularne, proste w wykonaniu słodkie, kruche ciasteczka z kawałkami deserowej czekolady. Od swojego wyglądu zwane też 'Pieguskami'. O niebo lepsze od tych dostępnych w sklepie. Słodkie, chrupiące, doskonałe z zimnym mlekiem (w ten sposób się nimi zajadam), lub gorącym kakao (tak rozpływa się nad nimi L.) ;)
Część czekolady można zastąpić rodzynkami czy posiekanymi orzechami, lub zamienić na białą czekoladę. I dodać suszoną żurawinę... takie na pewno w moim repertuarze kiedyś się pojawią, bo wiem, że będzie nam ich brakowało :) Zdecydowanie mój faworyt wśród kruchych ciastek, smakują nam bardziej niż Kruche ciasteczka orzechowe.
Pomimo mojego zamiłowania do małych ciasteczek, te są dość spore, mają ok. 7 cm średnicy. Mnie w zupełności 2 na jeden raz wystarczają ;)


Jeśli lubisz wytrawny smak czekolady gorzkiej powyżej 70% kakao, użyj właśnie takiej. Uzyskasz wtedy bardziej czekoladowy i intensywny dodatek. Im większa zawartość kakao w czekoladzie, tym jej smak jest głębszy i bardziej wyraźny.
Czekolada deserowa jest mniej wytrawna i słodsza, zawiera bowiem od ok. 40 do 65-70% miazgi kakaowej i więcej cukru. Przez to bardziej nadaje się do wypieków, ale to moje zdanie.

Do upieczenia ciasteczek zainspirował mnie przepis z książki 'dania słodkie' wyd. Wega Delbana Polska. Proporcje podwoiłam ;)

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady (ok. 45 szt.)
* 250g masła lub margaryny (u mnie pół na pół)
* 300g cukru (w oryginale było 370, ale uważam, że ta ilość wystarcza)
* 1 op. (32g) cukru wanilinowego (był aromat)
* 1 łyżka aromatu pomarańczowego lub 3 łyżki soku z pomarańczy (dodałam od siebie)
* 2 roztrzepane jajka
* 6 łyżek mleka
* 450g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 250g czekolady deserowej

Do pieczenia: blacha wyłożona folią aluminiową

Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Dodać cukier wanilinowy i aromat/sok, następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajka i mleko. Ucierając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dorzucić czekoladę pokrojoną w kostki 5x5 mm i dokładnie połączyć z ciastem, uważając żeby się nie ogrzało.
Formować kulki i układać na przygotowanej blasze w odstępach 4 cm (rosną podczas pieczenia). Na koniec porcje ciasta lekko spłaszczyć na grubość ok. 5 mm (można widelcem zrobić 'ząbki').
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.

92 komentarze:

Tilianara pisze...

Mmmmmm, ale ciacha :)))) Uwielbiam mieć jakieś takie ciasteczka w puszce czy w słoiku i podjadać sobie co jakiś czas, tyle że ja maniaczką kawy zbożowej z mlekiem jestem i w takim połączeniu szczególnie takie ciacha lubię :) Przepis zapisany do wypróbowania :)

agata pisze...

Ja mam w domu ciasteczkowego potwora, a raczej wszystkożernego, więc staram się, żeby zawsze coś słodkiego na szybką przekąskę było :)

Anonimowy pisze...

czy można do nich dodać odrobinę kakao (do ciasta), żeby były w ciemnym kolorze? odpowiedz proszę w komentarzu :)

agata pisze...

Oczywiście, że można dodać.
Jakieś 2-3 łyżki przesiać razem z mąką.
Czekam na efekty :)

Anonimowy pisze...

jutro będę robić z kakao, pół na pół a potem do ozdobnej torebeczki i prezent walentynkowy dla łasucha gotowy, dziękuję za przepis :)

agata pisze...

Świetny pomysł :)
Ja często robię opakowania na ciasteczka z folii do zawijania kwiatów. Kupuję arkusz w kwiaciarni i mam na kilka paczuszek :)

Anonimowy pisze...

mała zmiana planów, kupiłam jednak woreczek z takiej niby siateczki w intensywnym czerwonym kolorze, będzie bardziej 'miłośnie' hihi :) dziękuję Agatko za wszystkie przepisy :) margaryna już mięknie ;) napisze potem jak wyszły, tyle, że zrobię o mniejszej średnicy, tak z 4 cm ;)

Anonimowy pisze...

a czy mozna uzyc mlecznej czekolady????
albo bialej??

agata pisze...

Można :)

Anonimowy pisze...

Super przepis mniam :) nadaje się nawet do robienia w malakserze co mnie bardzo cieszy :D ja dla moich łasuchów dodałam jeszcze troszkę rodzynek i wiórków kokosowych wyszły pycha
Wielkie dzięki za ten przepis :)
Pozdrawiam...

Anonimowy pisze...

O jejku chyba jestem uzależniona od tych ciasteczek . Uwielbiam je !!!!!

agata pisze...

Dzięki za przypomnienie :)

mloda_kuchareczka pisze...

Super przepis!:) ciasteczka wyszły wyśmienite i nawet nie wiem kiedy zniknęły :P Ja do swoich dodałam startą skórkę z pomarańczy i cytryny, nieco kakao oraz parę kropelek aromatu rumowego :) Dziękuję za wspaniały przepis i oczywiście polecam:)

Pewna osoba pisze...

pychotka:)

Anonimowy pisze...

Fajny przepis :)
zamierzam go dzisiaj wypróbować ^^
A te kawałki czekolady pod wpływem temp. się nie rozpuszczą?
Jak robiłam muffiny z kawałkami czekolady, to niestety mi *znikły* :(
Słyszałam od koleżanki, że znane czekolady jak np. milka nie nadają się do tego typu wypieków, bo właśnie się rozpuszczają.
Może robię coś nie tak?...

agata pisze...

Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby czekolada się rozpuściła. :)

Anonimowy pisze...

Pieguski !!!Pyszne ..polecam Wszystkim ten przepis. POzdro Iwonka

Anonimowy pisze...

Nie wyszły mi tak ładne jak Twoje i chyba dodałam za mało mąki, bo nie mogłam formować z ciasta kuleczek, ale były pyszne i z pewnością wrócę do tego przepisu dodając kakao, białą czekoladę i suszoną żurawinę.
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

czy zamiast soku z pomarańczy można dodac sok z mandarynek??

agata pisze...

Oczywiście.

Anonimowy pisze...

Dziś robiłam te ciasteczka były pyszne ale nie mogłam formować kuleczkek. Nie były kruche tylko bardziej biszkoptowe. Co zrobić żeby były kruche?

Anonimowy pisze...

Mi nie wyszły są bardziej biszkoptowe niż kruche i niechcą rosnąć w góre tylko się na boki rozpływają.

nie polecam tego przepisu jest do .....

Anonimowy pisze...

Te ciastka są do d....
w ogóle nie chcą rosnąć i rozpływają sie na boki :((

Anonimowy pisze...

Te ciastka są przepyszne prze chwilą spróbowałam pierwszego ciacha, no i niebo w gębie. A ci co mówią, że ten przepis jest do niczego nie umieją piec ich, miałam przepis na pieguski ale były tłuste i obrzydliwe. Polecam

Ps.: Ja do dałam do nich 2 czekolad po 80g.
Mam 13 lat i sama robiłam i wyszły

Anonimowy pisze...

NIE Polecam. ciasteczka nie są kruche, rozpływają się na boki...

Anonimowy pisze...

fuuuu jakieś biszkopty wyszły, NIE POLECAM

Glamorous Wardrobe pisze...

dużo więcej mąki musiałam dodać ale wyszły przepyszne!

Anonimowy pisze...

a czy te ciastka wyjdą kruche ?? bo nie wiem czy mam szukać innego przepisu ale wyglądają przepysznie..<3 czy można miksować mikserem czy też trzeba trzepaczką??

Anonimowy pisze...

dałam około 800gram mąki
450 to stanowczo za mało !

ale są dobre

Anonimowy pisze...

Czy zamiast zwykłego cukru można dodać pol na pol z trzcinowym ? ;)

agata pisze...

Oczywiście.

Caroline pisze...

Przepis świetny:)Ciasteczka wyglądają przesmacznie, pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Ciasteczka pyszne . Robiłam je wraz z chłopakiem i trochę niektóre się przypaliły .Przy następnym pieczeniu myślę , że będą idealne ; )

Anonimowy pisze...

tym co wyszły ciasteczka biszkoptowe a chcą mieć bardziej kruche powinni piec o 2-3 minuty dłużej w 190 stopniach

Anonimowy pisze...

zamiast gorzkiej to dałam mleczną czekoladę i 250 g cukru, mniam mniam:)

Anonimowy pisze...

ciastka przypadkiem rozlały mi się i zrobiło mi się wielkie ciasto i wpadłam na pomysł by powycinać szklanką okrągłe ciastka. Wszystkie są idealne, a w dodatku miękkie w środku. Przepisu nie trzeba zbytnio zmieniać, ani nie dodawajcie więcej mąki niż jest w przepisie:)

Smakują lepiej niż te ze sklepu:)

Anonimowy pisze...

wg tej ilości produktów ile wyjdzie ciasteczek ? :)

Anonimowy pisze...

polecam schłodzić ciasto w lodówce przed formowaniem kulek. Zgadzam się, że mąki trochę za mało w przepisie.
Mój mężczyzna zajada aż mu się uszy trzęsą ;)

Anonimowy pisze...

myślę, że wyjdą pyszne ;)

dziś będę je robić z koleżanką

będzie kupa śmiechu i mąka na nosach xdd

Anonimowy pisze...

Przepis bardzo fajny, a ciastka pyszne.
Tylko podczas pieczenia ciastka zlały mi się w
jedną całość i powsał wielki smaczny placek.
Po za tym jedna blacha z ciastkami
mi się przypliła, ale dlatego, że mój
piekarnik nie posiada termoobiegu.
Nie wyglądały dobrze, ale bardzo smakowały
moim rodzicom. Mimo pewnych
niedogodności jestem dumna z
mojego wyrobu zwłaszcza, że jestem
osobą niepełnoletnią.
Bardzo polecam ten przepis. :)

Anonimowy pisze...

Pewnie nie moge użyć miksera na bardzo delikatnych obrotach prawda?

Anonimowy pisze...

Zrobilismy z bratem wg tego przepisu, na początku myslelismy że wyszedł nam po prostu biszkopt, a tu bęc, niespodzianka po 5 minutach były kruche i pyszne, goraco polecam i namawiam do korzystania i olewania niepozytywnych komentarzy zapewne pisanych pod wpłuwem impulsu:p Pozdrawiam autorke;) Dziekujemy

www.natalia-i-jej-świat.pl pisze...

Bardzo ładne wyszły:))
Ja też ostatnio zrobiłam pieguski.
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Chyba ktos cie nie lubi, bo te komentarze co są negatywne, są pisane tego sameego dnia u odstępach około 2-3 minutowych. Dziwne...
A co do ciastek, właśnie robię i mam nadzieję że wyjdą ! :)

zielonamalpa pisze...

Wspaniały przepis. Próbuję zdobyć serce mojej sympatii podsuwając mu pod nos te ciasteczka. Chyba zaczyna działać.
Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Cześc ;) Myślicie, że dam radę zrobić to w misce przy użyciu drewnianego "tłuczka"? Niestety w moim mieszkaniu studenckim brak miksera ;)

Anonimowy pisze...

Zacne ciacha :D Za pierwszym razem jak robiłam to mi kulki nie wyszły tylko nakładałam łyżkami dwoma bo się kleiło strasznie ciasto ... A za drugim razem ciasto pozostawiłam wyrobione na jakiś czas na zewnątrz miski nie zakrywając , i ciasto się nie kleiło i wyszły pyszne , a dałam do nich 2 pomarańczki , znaczy się wycisłam , i czekoladę z orzechami , pychotka , naprawdę Polecam ten przepis :)

Anonimowy pisze...

Ciastka wyszły kruche,bardzo słodkie, i w pięknym złotym kolorze. Musialam zwiększyć ilość mąki, ale poza tym ok :)

Anonimowy pisze...

Ciastka bardzo dobre.. ;) Tylko mam problem bo zrobiło mi się z ciasteczek ciasto.. (pyszne ale nie o ty chodzi) Co zrobić żeby miały gęstszą konsystencję..? Dodać więcej mąki..?

Anonimowy pisze...

Byly przepyszne ale szybko sie skonczyly ;-);-):-):O

Unknown pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

Probowalam zrobic take ciasteczka z siostra cioteczna, chcialabym nadmienic, ze ja man 12 lat a on a 14. Nie wiedzialysmy jak odmiezyc rozne wagi dlatego bralysmy wszystko NA Oko. Dorzucilysmy jeszcze pare innych rzeczy i w koncu same wymyslilysmy przepis NA ciastka, nazywaja sie ciastka NA oko. Troche zakalcowate ale OK.

Anonimowy pisze...

Czy można użyć zamiast folii aluminiowej papier do pieczenia ?

Anonimowy pisze...

Przepis totalnie źle napisany (doradziłam się zawodowego kucharza), nie wiem skąd tyle pozytywnych komentarzy. W przepisie jest stanowczo za mało mąki i za dużo cukru. Ciasto w piekarniku rozlewa się przez to na boki i sam smak jest stanowczo za słodki. NIE POLECAM tego przepisu. Wszystkie ciastka do śmietnika ;(.

Anonimowy pisze...

Bardzo rzadko podejmuje sie pieczenia... bo czesto moje wypieki okazywaly sie wielka katastrofa:( Tym razem Odwazylam sie sprobowac tego przepisu - i ciasteczka wyszly SUPER!!!! Cala rodzina sie objadla po uszy. Dziekuje Autorce!!!

Anonimowy pisze...

A czy można użyć gorzkiej czekolady ?

kaska01 pisze...

Tym którym ciastka się rozlały:
Niektóre ciastka się rozlewają. Trzeba zawsze robić odstępy i małe kulki, wtedy nawet jak się rozleją, nie zrobi się placek ;)
a co do ciastek mam zamiar je dzisiaj zrobić :D Mam 12 lat i uwielbiam piec ( najczęściej piekę sama ) i wychodzi mi calkiem dobrze :)

Maarit pisze...

Właśnie robiłam te ciasteczka po raz drugi. Wczoraj i dzisiaj je wykonywałam. Przepis zdecydowanie trzeba zmodyfikować. Należy dać więcej mąki i mniej cukru. To właśnie cukier jest odpowiedzialny za rozlewanie się ciasta podczas pieczenia, gdyż się topi. A z podaną w przepisie jego ilością, ciastka są dodatkowo zbyt słodkie. Ale dobre w smaku. Więc należy dać mniej cukru, bo słodkości daje również sama czekolada. Ja dodatkowo za każdym razem, przed nakładaniem ciasta na blachę, chłodzę je w lodówce. Dzięki temu łatwiej się go kładzie, jest bardziej zbite. I nie można tego piec na folii aluminiowej, gdyż potem nie da się z niej zdjąć upieczonych ciastek. Polecam papier do pieczenia. Ale ciasteczka są dobre w smaku i to trzeba przyznać.
Pozdrawiam, Maarit

Anonimowy pisze...

Plis - ja w ogóle nie piekę i chciałabym je jako pierwsza rzecz upiec - czy możecie mi powiedzieć ta ważną podstawową rzecz - na jaki program nastawiacie piekarnik??? na termoobieg, czy jakieś tam opiekanie tylko od góry czy jak? i ta blachę bardziej na dole piekarnika, tak?

olka

Anonimowy pisze...

Hujawy przepis robilam tak jak jest napisane i zamiast kruchego ciasta wyszedl mi piernik!

Anonimowy pisze...

Ciacha wyszly super :) ciasto sie nie kleilo, nie rozlalo i bylo kruche :) owszem, od razu po wyciagnieciu z piekarnika byly miekkie ale to normalne, czekamy az wystygna i sa pyszne kruche ciacha :)

Anonimowy pisze...

Ciastka pyszne! O wiele lepsze niż "pieguski" ze sklepu. Dodałam jeszcze orzechy laskowe, które uwielbiam i stały się moimi ulubionymi ciastkami :) Jak poczęstowałam uczniów w szkole, tak się zajawili, że muszę dopiec i im przynieść znów:)
Dzięki wielkie! :*

Anonimowy pisze...

Wczoraj robiłam pierwszy raz- są pyszne :)
Wszystko robiłam wg przepisu ale jednak dla mnie są trochę za słodkie, mimo że słodkości uwielbiam, no i rozlewają się dość mocno, więc następnym razem zmniejszę trochę ilość cukru na rzecz mąki i spróbujemy tak. Ale ogólnie polecam, potwierdzam że lepsze niż pieguski ze sklepu :D

Anonimowy pisze...

Właśnie wyjęłam ciasteczka z piekarnika ;) Na początku były lekko biszkoptowe, ale po chwili stały się pysznymi kruchymi ciasteczkami ! Są pyszne :))

kolorowy misz masz pisze...

witam,czy zamiast 2 jajek mogę dodać 1?

Anonimowy pisze...

Polecam!!!! Są pyszne i super wyglądają! A tym co nie polecają bo im nie wychodzą radzę nauczcie sie piec!

Anonimowy pisze...

A trzeba robić je na foli aluminiowej?

my hobby my design pisze...

pyyycha! Zapraszam do mnie, może nie na temat ale może wam się spodoba :)
Z góry dziękuję tym co odwiedzili stronę.

Anonimowy pisze...

pycha. Zapraszam do mnie ;)

my hobby my design pisze...

pycha. Zapraszam do mnie ;)

Unknown pisze...

Bardzo szybkie i bardzo pyszne :D dodałam troszkę mniej cukru a na rozpływanie moim sposobem jest nakładanie ich małą łyżeczką w odstępach wielkości 2 łyżeczek i ciasteczka się nie sklejają :) Pycha: )
Xena :)

Anonimowy pisze...

A jak jest 1 lyzka aromatu to ta wielka lycha czy mala lyzeczka .
Proszevo odp

Anonimowy pisze...

cudowny przepis, ciasteczka wyszły przepysznie, robiłam je po raz pierwszy, polecam, yummy :)

Anonimowy pisze...

moge uzyc soku z cytryny zamiast z pomaranczy ?

Anonimowy pisze...

Yo

Upiekłem i lipy nie ma ...


King Kong

Anonimowy pisze...

Ja właśnie upiekłam według przepisu i u mnie lipa, bo wyszły miękkie bardziej jak babeczka bardzo zpłaszczona. Może coś źle zrobiłam tylko niewiem co

Anonimowy pisze...

ciastecza sa pyszne.ja jeszcze zmniejszylam ilosc cukru ,dalam 230g i czekolady 100g i uwazam ze i tak sa slodkie.do przepisu napewno wroce :)

Anonimowy pisze...

Wyszły idealne <3 dziękuję za wspaniały przepis- wrócę do niego jeszcze nie raz!

Anonimowy pisze...

Tam pisze ile około ciastek wychodzi

Anonimowy pisze...

Po prostu pychota , ciasteczka wyszly wspaniale !

Unknown pisze...

Autorka tego przepisu chyba nie wie ile to jest 480g mąki, lub jak podwajała skladniki to zapomniała podwoic ilosci mąki... Ciastka rozlały sie na blasze i zamiast ciastek wyszlo ciasto. Mimo wszystko chcialam spróbować i ta ilość cukru to stanowczo za dużo. Gdyby nie ten cukier,to jeszcze bylabym w stanie pokroic tego 'zakalca' i zjeść. Moglam najpierw przeczytać komentarze. Nie polecam tego przepisu.

Anonimowy pisze...

Pycha ciasteczka :) :) :) moje lakomczuchy juz polowe zjadly :).
Przepis troszke zmodifikowany-wiecej maki okolo 600 i mniej cukru 250.

Anonimowy pisze...

Jesli ktos sie zastanawia czy piec, polecam! ;) Pieklam wczoraj i wyszly pyszne, z tym szczegolem, ze dalam 3/4 szklanki cukru i okolo 550-600dag maki, zeby sie nie rozlaly. Rosna bardzo fajnie, na srodku sa takie wypukle. Na boki ida tylko troszke, nie trzeba robic duzych odstepow. Kruche, ale nie twarde. Robia sie zlote i troche sie przestraszylam jako niedoswiadczona, ale sa naprawde smaczne.

gbdf pisze...

Nie polecam tego przepisu. Stanowczo za dużo cukru jak na taką ilość składników, co poskutkowało tym, że ciasto rozlazło się na całą blaszkę i jest nie do zjedzenia. Jeszcze raz nie polecam

Dominika Sowińska pisze...

Zrobiłam, są cudownie kruche, ale dodałam tylko 210g cukru i są wystarczająco słodkie, dodałam też trochę kakao a i przed włożeniem na blachę wstawiłam na kilka minut do lodówki a i dodałam jakieś 250g mąki więcej niż w przepisie. Naprawdę polecam tym bardziej, że mi zwykle nic cię nie udaje co piekę, a tu proszę jaka niespodzianka:) a i nie mieszałam margaryny z masłem, użyłam samego masła.

Anonimowy pisze...

Pyszne!!!
Polecam, były wyborne :)

Anonimowy pisze...

Zrobiłam 💪👌 co prawda dodałam więcej mąki (ale robiłam po pół i może to dlatego). Ładnie się formowały (można powiedzieć, że były "grzeczne" 😀). Dodałam więcej czekolady niż było w przepisie i są przepyszne ☺ Polecam ☺😊👌

Monika pisze...

Ja zawsze się czekoladą interesuje dopiero wtedy jak robi się jesień, jak dzisiaj :D od rana szukam fajnego przepisu

pyszny pisze...

Przepis bardzo fajny, ale nastepnym razem proszę o poprawniejsze opisy przygotowania bo wiele rzeczy musiałem się sam domyslić. Dziękuje

Anna Grzelak pisze...

Super przepis :) Czekoladowe ciasta i ciasteczka to moje ulubione desery. Od siebie polecam przygotować tzw. czekoladowe "power balls". Ostatnio robiłam je z zieloną herbatą wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i smakowały po prostu obłędnie :). Polecam szczerze wszystkim smakoszom czekolad.

Bea pisze...

Przepis fajny, właśnie robię ale nie jestem w stanie zrobić kulek, ciasto nakładam łyżeczką. I ta folia aluminiowa to chyba jakiś żart, papier do pieczenia lepszy. No mniejsza- ciastka pycha ;)

Anonimowy pisze...

Można nie dodawać soku z pomarańczy?