Proste składniki, wykonanie też nie nastręcza wielu trudności. Doskonały do deserów, ale nie tylko. My zjedliśmy go ze słodkimi racuchami drożdżowymi.
Dość długo szukałam przepisu idealnego. Te, które się przewinęły, zazwyczaj na bazie mleka, nie spełniały moich oczekiwań...
Jest słodki, doskonale kremowy i delikatny. Myślę, że jeszcze nie raz będę miała przyjemność go wypróbować :)
Sos waniliowy
* 250ml słodkiej śmietanki 18%
* laska wanilii lub opakowanie (32g) cukru waniliniowego
* 3 żółtka
* 3 łyżki cukru
Odlać 6 łyżek zimnej śmietanki, resztę zagotować z wyskrobanymi z wanilii ziarenkami lub cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dolać zimną śmietankę i połączyć.
Gorącą śmietankę odstawić z ognia, małym strumieniem wlewać żółtka, cały czas energicznie mieszając.
Z powrotem postawić na gaz. Sos należy bardzo energicznie mieszać, uważając żeby żółtka się nie ścięły. Gotować ok. 2-3 minuty, do uzyskania pożądanej konsystencji. Kiedy sos zgęstnieje, przelać do schłodzonego naczynia, wymieszać.
Podawać ciepły.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Ten przepis to porażka. Nic z tego nie wyszło. Wszystko jak w przepisie. A ciastka w piekarniku pod wpływem ciepła po prostu się rozpuszczają i robi się wielka breja. Nawet nie chcą się ściąć. Żałuję zmarnowanego czasu i składników.
Wydaje mi sie, ze tego sosu nie ogrzewa sie do temperatury panujacej w piekarniku....to sos do lodow, nalesnikow, owocow.
Robiłam ten sos wiele razy. Jest rewelacyjny, dużo lepszy od takiego na mleku. Też nie wydaje mi się, że wrzucanie go do piekarnika to dobry pomysł - trzeba go mieszać i absolutnie nie zostawiać w gorącym garnku.
Prześlij komentarz