sobota, 3 stycznia 2009

Ciasto makowo-cytrynowe na kruchym spodzie




Czyli miękkie i wilgotne ciasto cytrynowe z makiem. Delikatne i bardzo aromatyczne na spodzie z kruchego ciasta. Lukier z cukru pudru i cytryny doskonale tu pasuje. Dzięki cytrynie lukier wydaje się być mniej słodki i lżejszy. Przełamuje również słodycz ciasta i nadaje mu jeszcze więcej świeżości.
I choć, w przeciwieństwie do lubego, za makowcami nie przepadam... za ciastami makowymi jako takimi również, to ten 'makowiec' dzięki swej rześkości i niewielkiej ilości maku, smakował mi bardzo ;)

Piekłam je w czwartek i do dziś było miękkie i aromatyczne ;)

Świetne do popołudniowej herbaty.


Ciasto cytrynowe z makiem

Kruchy spód

* 135g mąki pszennej

* 75g zimnego masła

* 60g drobnego cukru

* 1 żółtko


Masa cytrynowo-makowa

* 40g maku

* 5 łyżek mleka
* 125g miękkiego masła

* 80g cukru pudru

* 1 jajko

* sok z 1 cytryny

* miąższ i skórka starta z 2 cytryn (sok z drugiej cytryny zachować do lukru)


Do pieczenia:
blacha o wymiarach 11x35 cm wyłożona folią aluminiową (najlepiej z wyjmowanym dnem)


Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone masło. Wymieszać. Masło siekać z mąką i cukrem (można również rozgniatać widelcem), aż grudki masła będą bardzo drobne. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schować do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 17x41 cm. Wyłożyć nim blachę, formując z każdej strony 3 centymetrowy brzeg (jeśli blaszka ma inne wymiary, dopasować do nich wymiar ciasta podczas wałkowania).

Piec ciasto przez ok. 15 minut, aż się lekko zrumieni i będzie suche (można przez pierwsze 10 minut obłożyć folią aluminiową i wysypać fasolą). Wystudzić.

Mak zalać gorącym mlekiem.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać jajko i cytrynę. Miksując wlać mak z mlekiem i mąkę.
Masę wyłożyć na kruchy spód i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić w piekarniku.

Cytrynowy lukier

* 125g cukru pudru

* sok z 1 cytryny

Cukier puder utrzeć z sokiem na gładką masę. Rozprowadzić na wierzchu ciasta i całkowicie wystudzić.

5 komentarzy:

atina pisze...

Pysznie wygląda, a ja bardzo lubie cytrynowe ciasta:)

Kachna.pl pisze...

Super to ciach.... a ten lukier:) aż się chce liznąć.
Pozdrawiam
Kasia

Tilianara pisze...

Bardzo apetycznie wygląda to ciasto :) Ja ostatnio poeksperymentowałam trochę z ciastami makowymi i z chęcią i Twoje ciacho wypróbuję :)

margot pisze...

Bardzo ładnie wygląda:)

agata pisze...

Dziewczyny, ciasto jest łatwe do wykonania i warte tej chwili spędzonej w kuchni... może i ja się do makowców przekonam... a może kiedyś do keksów, za którymi nie przepadam :)

Kachna, choć nie jestem zwolenniczką grubego lukru na cieście, to ten bardzo mi smakował ;)

Tili, koniecznie napisz jak smakowało :)