sobota, 3 stycznia 2009
Ciasto makowo-cytrynowe na kruchym spodzie
Czyli miękkie i wilgotne ciasto cytrynowe z makiem. Delikatne i bardzo aromatyczne na spodzie z kruchego ciasta. Lukier z cukru pudru i cytryny doskonale tu pasuje. Dzięki cytrynie lukier wydaje się być mniej słodki i lżejszy. Przełamuje również słodycz ciasta i nadaje mu jeszcze więcej świeżości.
I choć, w przeciwieństwie do lubego, za makowcami nie przepadam... za ciastami makowymi jako takimi również, to ten 'makowiec' dzięki swej rześkości i niewielkiej ilości maku, smakował mi bardzo ;)
Piekłam je w czwartek i do dziś było miękkie i aromatyczne ;)
Świetne do popołudniowej herbaty.
Ciasto cytrynowe z makiem
Kruchy spód
* 135g mąki pszennej
* 75g zimnego masła
* 60g drobnego cukru
* 1 żółtko
Masa cytrynowo-makowa
* 40g maku
* 5 łyżek mleka
* 125g miękkiego masła
* 80g cukru pudru
* 1 jajko
* sok z 1 cytryny
* miąższ i skórka starta z 2 cytryn (sok z drugiej cytryny zachować do lukru)
Do pieczenia: blacha o wymiarach 11x35 cm wyłożona folią aluminiową (najlepiej z wyjmowanym dnem)
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone masło. Wymieszać. Masło siekać z mąką i cukrem (można również rozgniatać widelcem), aż grudki masła będą bardzo drobne. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schować do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 17x41 cm. Wyłożyć nim blachę, formując z każdej strony 3 centymetrowy brzeg (jeśli blaszka ma inne wymiary, dopasować do nich wymiar ciasta podczas wałkowania).
Piec ciasto przez ok. 15 minut, aż się lekko zrumieni i będzie suche (można przez pierwsze 10 minut obłożyć folią aluminiową i wysypać fasolą). Wystudzić.
Mak zalać gorącym mlekiem.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać jajko i cytrynę. Miksując wlać mak z mlekiem i mąkę. Masę wyłożyć na kruchy spód i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić w piekarniku.
Cytrynowy lukier
* 125g cukru pudru
* sok z 1 cytryny
Cukier puder utrzeć z sokiem na gładką masę. Rozprowadzić na wierzchu ciasta i całkowicie wystudzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Pysznie wygląda, a ja bardzo lubie cytrynowe ciasta:)
Super to ciach.... a ten lukier:) aż się chce liznąć.
Pozdrawiam
Kasia
Bardzo apetycznie wygląda to ciasto :) Ja ostatnio poeksperymentowałam trochę z ciastami makowymi i z chęcią i Twoje ciacho wypróbuję :)
Bardzo ładnie wygląda:)
Dziewczyny, ciasto jest łatwe do wykonania i warte tej chwili spędzonej w kuchni... może i ja się do makowców przekonam... a może kiedyś do keksów, za którymi nie przepadam :)
Kachna, choć nie jestem zwolenniczką grubego lukru na cieście, to ten bardzo mi smakował ;)
Tili, koniecznie napisz jak smakowało :)
Prześlij komentarz